Wykonanie
Jajka na twardo, na miękko, sadzone, jajecznica... a gdyby tak zapiekane w bułce? Z
wędlinką,
serem i
szczypiorkiem. Ścięte
białko i płynne
żółtko... proste, a smaczne i inne niż zazwyczaj. Idealne na śniadanie w weekend i kolację w tygodniu.Idzie Wielkanoc.
Jajko w takiej postaci na Wielkanocnym
stole na pewno zostanie ochoczo przyjęte.

Zapiekane Bułeczki z
JajkiemSkładniki:4
bułki (ja upiekłam Proste Bułeczki Pszenne - upiekłam 6 zamiast 8 sztuk, żeby bułeczki były większe)około 100 g
wędliny,
szynki (u mnie
polędwica sopocka)4
jajkaokoło 60 g
sera żółtegoszczypioreksól,
pieprzOdetnij górę
bułki, małym nożykiem wytnij miąższ pozostawiając około 1 cm od krawędzi.

Do środka
bułki włóż pokrojoną w kostkę
wędlinę, wbij
jajko i przypraw. Wierzch posyp tartym
żółtym serem i
szczypiorkiem. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200°C przez 15-25 minut - czas zależy od piekarnika i wielkości
jajek.
Białko powinno się ściąć, a
żółtko pozostać płynne. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

SMACZNEGO!




źródło: przepis własny