Wykonanie
Pyszne ciasto z dodatkiem
sera. Lekkie i wilgotne.
Słodycz przełamana kwasowością
żurawin. Mniam!
Składniki:185 g miękkiego
masła150 g
serka Philadelphia2 łyżeczki otartej
skórki cytrynowej280 g
cukru210 g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka1 szklanka świeżej
żurawiny (130 g); może być też mrożona
cukier puder do posypaniaW misce wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia.W drugiej misce zmiksuj
masło,
ser i
skórkę z cytryny. Dodaj
cukier i ubijaj 5 minut aż masa będzie puszysta.
Wbij
jajka po każdym dobrze miksując. Wsyp mieszankę mączną i zmiksuj do połączenia.
Wmieszaj
żurawinę.
Gotowe ciasto przelej do foremki o średnicy 22 cm (jeśli nie używasz silikonowej, to posmaruj ją
masłem). Piecz w 180°C przez 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie sucha. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w foremce na 10 minut, a
potem wyjmij i studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Cranberry Cheese
Cake