ßßß
Składniki:500 g sera Quark (można dać zmielony twaróg)200 g kremowego serka light6 łyżek lemon curd2 cytryny2 łyżki cukru pudru4 listki żelatyny12 ciasteczek amarettidodatkowo: 2 - 3 łyżeczki lemon curd i odrobina soku z cytryny (do polania)W misce zmiksuj sery, lemon curd, cukier i skórkę startą z 2 cytryn. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, kiedy będzie już wiotka, włóż ją do garnuszka i podgrzej razem z sokiem z cytryny. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej i dokładnie zmiksuj.
Blaszkę o średnicy 20 - 21 cm wyłóż przeźroczystą folią. Wlej do niej masę i wyrównaj. Posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti, na koniec delikatnie dociśnij ręką. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny, a najlepiej na noc. Po schłodzeniu wyjmij z blaszki odwracając do góry dnem - tak żeby ciasteczka z góry były teraz spodem ciasta. Wierzch polej lemon curdem z odrobiną soku z cytryny.
SMACZNEGO!

źródło: Upside-down lemon cheesecake