ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy Sernik Odwracany Bez Pieczenia

Cytrynowy Sernik Odwracany Bez Pieczenia

nazwa

Wykonanie

Sernik, który robi się bardzo szybko, nie trzeba piec - jedynym minusem jest to, że musi się schłodzić.
Jest bardzo lekki, dzięki czemu po zjedzeniu jednego kawałka, zostaje jeszcze miejsce na drugi ;) W smaku jest oczywiście cytrynowy i lekko kwaskowy. Bardzo nam smakował.
Składniki:
500 g sera Quark (można dać zmielony twaróg)
200 g kremowego serka light
6 łyżek lemon curd
2 cytryny
2 łyżki cukru pudru
4 listki żelatyny
12 ciasteczek amaretti
dodatkowo: 2 - 3 łyżeczki lemon curd i odrobina soku z cytryny (do polania)
W misce zmiksuj sery, lemon curd, cukier i skórkę startą z 2 cytryn. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, kiedy będzie już wiotka, włóż ją do garnuszka i podgrzej razem z sokiem z cytryny. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej i dokładnie zmiksuj.
Blaszkę o średnicy 20 - 21 cm wyłóż przeźroczystą folią. Wlej do niej masę i wyrównaj. Posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti, na koniec delikatnie dociśnij ręką. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny, a najlepiej na noc. Po schłodzeniu wyjmij z blaszki odwracając do góry dnem - tak żeby ciasteczka z góry były teraz spodem ciasta. Wierzch polej lemon curdem z odrobiną soku z cytryny.
SMACZNEGO!
źródło: Upside-down lemon cheesecake
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/09/cytrynowy-sernik-odwracany-bez-pieczenia.html