Wykonanie
Sernik, który robi się bardzo szybko, nie trzeba piec - jedynym minusem jest to, że musi się schłodzić.Jest bardzo lekki, dzięki
czemu po zjedzeniu jednego kawałka, zostaje jeszcze miejsce na drugi ;) W smaku jest oczywiście
cytrynowy i lekko kwaskowy. Bardzo nam smakował.
Składniki:500 g
sera Quark (można dać zmielony
twaróg)200 g kremowego
serka light6 łyżek lemon
curd2
cytryny2 łyżki
cukru pudru4 listki
żelatyny12
ciasteczek amarettidodatkowo: 2 - 3 łyżeczki lemon
curd i odrobina
soku z cytryny (do polania)W misce zmiksuj
sery, lemon
curd,
cukier i skórkę startą z 2
cytryn.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, kiedy będzie już wiotka, włóż ją do garnuszka i podgrzej razem z
sokiem z cytryny. Rozpuszczoną
żelatynę wlej do masy serowej i dokładnie zmiksuj.
Blaszkę o średnicy 20 - 21 cm wyłóż przeźroczystą folią. Wlej do niej masę i wyrównaj. Posyp pokruszonymi
ciasteczkami amaretti, na koniec delikatnie dociśnij ręką. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny, a najlepiej na noc. Po schłodzeniu wyjmij z blaszki odwracając do góry dnem - tak żeby
ciasteczka z góry były teraz
spodem ciasta. Wierzch polej lemon
curdem z odrobiną
soku z cytryny.
SMACZNEGO!
źródło: Upside-down lemon cheesecake