ßßß
Pizza z Masłem Orzechowym, Raitą i Rukolą - Satay PizzaSkładniki:4 gotowe bazy do pizzy; o średnicy 15 cm (zrobiłam własne ciasto z tego przepisu)140 g masła orzechowego125 ml słodkiego sosu chilli480 g kawałków kurczaka (dałam piersi z kurczaka, wcześniej usmażone w przyprawie kebab-gyros)200 g sera provolone lub mozzarelli; startego na tarcedodatkowoRaita50 g rukoliMasło orzechowe wymieszaj z sosem chilli.
Bazy / ciasto do pizzy posmaruj masłem orzechowym i posyp rozdrobnionymi w palcach kawałkami kurczaka. Na wierzchu ułóż ser.
Pizze na gotowych bazach piecz w 200 stopniach (180 z termoobiegiem) przez ok 15 minut albo aż wierzch będzie brązowy a ciasto chrupnie.Pizze na domowym cieście piecz w 250 stopniach na folii aluminiowej posmarowanej olejem przez 10-13 minut. Jeśli chcesz żeby spody były chrupkie postępuj tak jak w tym przepisie .

źródło: ze zmianami The Australian Women's Weekly - Chicken"Satay pizza with rocket and raita"