Wykonanie
Pizza inna niż wszystkie, a zawdzięcza to
masłu orzechowemu, które
daje jej bardzo ciekawy smak. Kiedy zapytałam
Mężą o smak, jeszcze przed moją konsumpcją, powiedział "Gdybym zawiązał Ci oczy i dał kęsa, to nigdy nie powiedziałabyś, że to pizza". Jednak wcale nie oznaczało to nic złego, bo stwierdził, że jest bardzo smaczna szczególnie w połączeniu z Raitą i
rukolą. Ja również to potwierdzam.
Pizza z
Masłem Orzechowym, Raitą i
Rukolą - Satay PizzaSkładniki:4 gotowe bazy do pizzy; o średnicy 15 cm (zrobiłam własne ciasto z tego przepisu)140 g
masła orzechowego125 ml słodkiego sosu
chilli480 g kawałków
kurczaka (dałam
piersi z kurczaka, wcześniej usmażone w
przyprawie kebab-gyros)200 g
sera provolone lub
mozzarelli; startego na tarcedodatkowoRaita50 g
rukoliMasło orzechowe wymieszaj z sosem
chilli.
Bazy / ciasto do pizzy posmaruj
masłem orzechowym i posyp rozdrobnionymi w palcach kawałkami
kurczaka. Na wierzchu ułóż
ser.
Pizze na gotowych bazach piecz w 200 stopniach (180 z termoobiegiem) przez ok 15 minut albo aż wierzch będzie brązowy a ciasto chrupnie.Pizze na domowym cieście piecz w 250 stopniach na folii aluminiowej posmarowanej
olejem przez 10-13 minut. Jeśli chcesz żeby
spody były chrupkie postępuj tak jak w tym przepisie .
źródło: ze zmianami The Australian Women's Weekly - Chicken"Satay pizza with rocket and raita"