ßßß Cookit - przepis na Pizza z Masłem Orzechowym, Raitą i Rukolą - Satay Pizza

Pizza z Masłem Orzechowym, Raitą i Rukolą - Satay Pizza

nazwa

Wykonanie

Pizza inna niż wszystkie, a zawdzięcza to masłu orzechowemu, które daje jej bardzo ciekawy smak. Kiedy zapytałam Mężą o smak, jeszcze przed moją konsumpcją, powiedział "Gdybym zawiązał Ci oczy i dał kęsa, to nigdy nie powiedziałabyś, że to pizza". Jednak wcale nie oznaczało to nic złego, bo stwierdził, że jest bardzo smaczna szczególnie w połączeniu z Raitą i rukolą. Ja również to potwierdzam.
Pizza z Masłem Orzechowym, Raitą i Rukolą - Satay Pizza
Składniki:
4 gotowe bazy do pizzy; o średnicy 15 cm (zrobiłam własne ciasto z tego przepisu)
140 g masła orzechowego
125 ml słodkiego sosu chilli
480 g kawałków kurczaka (dałam piersi z kurczaka, wcześniej usmażone w przyprawie kebab-gyros)
200 g sera provolone lub mozzarelli; startego na tarce
dodatkowo
Raita
50 g rukoli
Masło orzechowe wymieszaj z sosem chilli.
Bazy / ciasto do pizzy posmaruj masłem orzechowym i posyp rozdrobnionymi w palcach kawałkami kurczaka. Na wierzchu ułóż ser.
Pizze na gotowych bazach piecz w 200 stopniach (180 z termoobiegiem) przez ok 15 minut albo aż wierzch będzie brązowy a ciasto chrupnie.
Pizze na domowym cieście piecz w 250 stopniach na folii aluminiowej posmarowanej olejem przez 10-13 minut. Jeśli chcesz żeby spody były chrupkie postępuj tak jak w tym przepisie .
źródło: ze zmianami The Australian Women's Weekly - Chicken
"Satay pizza with rocket and raita"
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/01/pizza-z-masem-orzechowym-raita-i-rukola.html