ßßß
"Rum Balls"Składniki:150 g migdałów (lub jakichkolwiek orzechów)125 g kruchych ciastek - u mnie digestive60 g cukru pudru15 g kakao2 łyżki miodu lub glukozy60 ml rumuNa wierzch:ok 120 g ciemej lub mlecznej czekoladyłyżeczka masłaMigdały podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Po wystygnięciu zmiel (ja użyłam już gotowych zmielonych).Ciastka również zmiel w malakserze.
W misce połącz ze sobą wszystkie składniki. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie uformuj z ciasta kulki (u mnie po 13 g każda). Wstaw je z powrotem do lodówki na ok 30 minut.Czekoladę rozpuść z masłem i obtaczaj w niej kulki. Układaj je na papierze do pieczenia, gdy czekolada stwardnieje, łatwo od niego odejdą. Jeśli chcesz możesz udekorować trufle robiąc zygzaki innym rodzajem czekolady.
Można je przechowywać nawet kilka tygodni w chłodnym miejscu. W temperaturze pokojowej wytrzymają trochę krócej, ale i tak będzie to długi czas.