ßßß Cookit - przepis na Chrupiące Kawałki Kurczaka

Chrupiące Kawałki Kurczaka

nazwa

Wykonanie

Płatki kukurydziane dają kurczakowi chrupkość, którą tak wszyscy lubią w panierkach, ale bez smażenia w głębokim oleju, bez nadmiaru tłuszczu. Dzięki marynacie piersi nie są też suche mimo pieczenia w piekarniku.
Nam ten zdrowszy odpowiednik bardzo przypadł do gustu, a przepis pochodzi z książki "Cook Yourself Thin".
Oven-Baked Crispy Chicken Tenders
Składniki:
2 ząbki czosnku; przeciśnięte przez praskę
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1 liść laurowy
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki suszonej papryki
1/2 szklanki maślanki
ok 450 g piersi z kurczaka; pociętej w mniejsze porcje
1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych; lekko pokruszonych
olej w sprayu
W misce wymieszaj czosnek, przyprawy i maślankę. Dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj z marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na godzinę.
Wysyp płatki kukurydziane na talerz i obtocz w nich dokładnie kawałki kurczaka. Układaj na wcześniej przygotowanej blaszce wyłożonej folią aluminiową i spryskanej lekko oliwą w sprayu.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/11/chrupiace-kawaki-kurczaka-w-patkach.html