Wykonanie
Płatki kukurydziane dają kurczakowi chrupkość, którą tak wszyscy lubią w panierkach, ale bez smażenia w głębokim
oleju, bez nadmiaru tłuszczu. Dzięki marynacie piersi nie są też suche mimo pieczenia w piekarniku.Nam ten zdrowszy odpowiednik bardzo przypadł do gustu, a przepis pochodzi z książki "Cook Yourself
Thin".

Oven-Baked Crispy Chicken TendersSkładniki:2 ząbki
czosnku; przeciśnięte przez praskę1/4 łyżeczki suszonego
tymianku1
liść laurowy2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki suszonej
papryki1/2 szklanki
maślankiok 450 g
piersi z kurczaka; pociętej w mniejsze porcje1 1/2 szklanki
płatków kukurydzianych; lekko pokruszonych
olej w sprayuW misce wymieszaj
czosnek,
przyprawy i
maślankę. Dodaj kawałki
kurczaka i wymieszaj z marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na godzinę.

Wysyp
płatki kukurydziane na talerz i obtocz w nich dokładnie kawałki
kurczaka. Układaj na wcześniej przygotowanej blaszce wyłożonej folią aluminiową i spryskanej lekko
oliwą w sprayu.Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
