Łosoś w połączeniu z migdałami jest bardzo soczysty i aromatyczny. Sos z awokado dodaje potrawie charakteru i finezji. Polecam gorąco:)SKŁADNIKI:1 filet z łososia około 300 g1 dojrzałe awokado100 g migdałów1 cytryna1 ząbek czosnku3 łyżki śmietany 18%zioła prowansalskiesólpieprzmasłoŁososia obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na dwie części wzdłuż linii i dzielimy jeszcze na pół. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. Każdą część łososia obtoczyć w płatkach migdałów. Ruszt wyłożyć folią aluminiową i wyłożyć na nim łososia (jeśli w piekarniku to nagrzany do 160 stopni). Na wierzch położyć po kawałku zimnego masła. Grillować 20 minut. Miękkie awokado rozcinamy wzdłuż na pół i lekko przekręcamy, aż jedna część odejdzie od pestki. Następnie wydrążamy miąższ i umieszczamy go w misce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, 3 łyżki śmietany oraz 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i miksujemy na gładką masę blenderem. Umieszczamy w lodówce na kilka minut, by sos się schłodził. Na talerz wykładamy liście sałaty i układamy łososia. Obok ustawiamy dzbanek z sosem z awokado. Przystrajamy połówką cytryny.