Wykonanie

Kupiłem słoik na
ciastka, musiałem upiec
ciastka ;) Nie chciało mi się zbytnio męczyć, ale
ciastka wyszły bardzo smaczne.
Do upieczenia około 30
ciastek potrzebujesz:
- 2 szklanek
mąki + trochę do podsypania
- 2/3 szklanki
cukru + trochę do posypania
- 150g
margaryny- 1
jajka- 7-8 łyżeczek
jogurtu naturalnego- szczypty
soli
Margarynę,
żółtko,
jogurt i suche składniki wrzuć do miski. Szybko zagnieć, najpierw siekając nożem, można też użyć robota kuchennego. Nie można zbytnio rozpuścić
margaryny, co dzieje się w czasie długiego wyrabiania ciasta. Gdy składniki się połączą, uformuj z ciasta kulkę i owiniętą folią włóż do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia (można trochę podsypać
mąką), powinno być dość cienkie, około 0,5cm.
Ciastka urosną trochę w czasie pieczenia. Wytnij z ciasta pożądane kształy i przenieś papier na blachę, posyp
ciastka cukrem. Piecz zależnie od wielkości 12-18 minut w 180 stopniach, do złotego koloru.

Moje
ciastka udekorowałem kwiatkami łuskownika. Tuż po wyjęciu z piekarnika połozyłem kwiaty i używając pędzelka pokryłem
ciastka cieniutką warstwą
białka, które od razu się ścięło przyklejając kwiaty.

Smacznego!
PS: Przechowuj szczelnie zamknięte.