Wykonanie

Te
ciasteczka upiekłem jako prezent dla koleżanki weganki ;) Nie spodziewałem się, że będą aż tak smaczne:) Jest to coś wspaniałego dla fanów
masła orzechowego :) W szale pieczenia na Wigilię ze znajomymi nie miałem czasu na zrobienie lepszych zdjęć...:(

Do upieczenia około 16 sporych
ciastek potrzebujesz:- 150g
mąki- 120g
masła orzechowego z kawałkami orzeszków- 100g
brązowego cukru + do posypania- 2 łyżek
margaryny wegańskiej- 1/4 łyżeczki
soli- dużej łyżeczki
proszku do pieczenia
- 2 łyżek
musu jabłkowego (rozgotowałem 2
jabłka z łyżką
cukru, przetarlem i ostudziłem)-
mleka sojowego lub
wody do posmarowania
ciasteczekRozgrzej piekarnik do 170 stopni C, bez termoobiegu. Wszystkie składniki ciasta zagniataj w misce aż do uzyskania jednolitego ciasta. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj z nich kulki, które rozpłaszcz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc w miarę równe kółka.
Ciastka nieco rosną, więc układając je zachowaj przynajmniej 5cm odstępy.

Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij blachę z piekarnika, posyp
ciastka brązowym cukrem, następnie posmaruj każde odrobiną
wody lub
mleka sojowego i znów posyp
cukrem. Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut, po tym czasie wyjmij ją i pozostaw na niej
ciastka przez około 3 minuty, zdejmij je z papieru i ostudź na kratce.Smacznego!