Wykonanie

W związku z konkursem dla blogerów postanowiłem przygotować prosty, szybki i pyszny deser.Chodziło o użycie produktów dostępnych w Wielkopolsce w czerwcu i lipcu i przygotowanie ci. Deser co prawda zawiera
cytrusy, jednak są one używane w kuchni wielkopolskiej już od czasów zaboru pruskiego. Deser przygotowuje się poniżej 30 minut i nie wymaga to żadnych specjalistycznych umiejętności. Największy skarb początku wakacji, czyli
truskawki smakują dzieciństwem. Mus jest idealny na ciepły dzień - orzeźwiający ale za razem wystarczająco słodki.


Do przygotowania 4 porcji musu potrzebujesz:- 2 dużych
jajek- 200g tłustego
twarogu- dużej
pomarańczy (500g)-
cytryny (100g)- 14 łyżeczek
cukru- kilkunastu
truskawek- szczypty
soli
Pomarańczę obierz ze skóry, przekrój na pół, usuń pestki i ściśnij
owoc nad miską by pozbyć się nadmiaru soku. Miąższ i
twaróg umieść w misce
cytrynę obierz, przekrój, usuń pestki, dodaj 2 łyżeczki
cukru i zmiel wszystko używając blendera. Oddziel
białka od
żółtek. Do
żółtek dodaj 4 łyżeczki
cukru, do
białek 8. Miskę z
białkami ustaw na garnku z gotującą
wodą, która nie może dotykać dna miski. Mieszaj aż
cukier się rozpuści a
białka dotknięte palcem będą się wydawać ciepłe. Zdejmij miskę z garnka i miksuj aż
białko będzie sztywne i błyszczące a miska zimna (kilka minut).
Żółtka miksuj z
cukrem aż powstanie blady i gesty kogel-
mogel. Wymiksowane
owoce i
twaróg przetrzyj przez sito dzięki temu pozbędziesz się wszelkich grudek. Do przetartych
owoców dodaj kogel-
mogel, wymieszaj łyżką następnie stopniowo dodawaj ubitą
bezę szwajcarską.
Truskawki umyj usuń szypułki i pokrój je na ćwiartki. Wyłóż dno lampki do
wina czterema kawałkami
truskawek, wylej nieco kremu, na wierzchu ułóż kolejne kawałki
truskawek opierając je o ścianki naczynia, pokryj je kolejną porcją musu i w ten sposób do uzyskania pożądanej wysokości. Na wierzchu udekoruj
truskawkami.Smacznego!