Wykonanie

Kilka dni temu moja kuchnia wzbogaciła się o silikonową foremkę do minimuffinów, czas więc ją wypróbować. Nie używałem papilotek, gdyż dzięki temu że foremka jest z silikonu, nie ma ryzyka że ciasto się do niej przyklei.Do 20 minimuffinów potrzebujesz:- 65g
masła
-120ml
mleka- 1
jajka- 130g
mąki- 70g
cukru- 2 łyżeczek
proszku do pieczenia- szczypty
soli- 60g pokrojonej na kawałki
gorzkiej czekolady-2 kropel
aromatu waniliowego-
cukru waniliowego do posypania

Mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól wymieszaj w misce,
masło roztop i ostudź.
Czekoladę pokrój na kawałki. W drugiej misce wymieszaj
jajko,
mleko i aromat. Następnie połącz wszystkie składniki i wymieszaj, jednak nie mieszaj zbyt długo bo muffiny stracą wtedy swojąkonsystencję.Nałóż ciasto do foremki do pełna, posyp
cukrem waniliowym i piecz w 190 stopniach C z termoobiegiem. Minimuffiny powinny być gotowe po około 18 minutach, najlepiej nakłuć jednego wykałaczką i sprawdzić czy wychodzi czysta.Muffiny smakują najlepiej na ciepło, wtedy
czekolada w nich jest lekko płynna i aromatyczna.Smacznego!!!