Wykonanie
Szpinak ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje też właściwości uspokajające. Zapobiega bólom, zawrotom głowy. Jest bogatym źródłem magnezu, przeciwutleniaczy - witaminy C oraz luteiny, beta-karotenu. Ponadto znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych.
Szpinak zawiera też dużo kwasu foliowego szczególnie przydatnego kobietom w ciąży. Kwas foliowy bierze udział w rozwoju układu nerwowego
płodu.

Do przygotowania placuszków potrzebujemy:- 1 filiżankę
mąki gryczanej- 1 filiżankę ugotowanego
szpinaku- 1 filiżankę
mleka np roślinnego- 1
jajko- 1 łyzeczkę
soli- odrobinę
pieprzu- 3/4 łyżeczki
sody-
zioła (najlepiej świeże)
Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną
czosnku i
soli. Ostudzić. W misce wymieszać
mąkę,
mleko,
jajko i (ugootowany)
szpinak. Na blasze do pieczenia ułożyć papier i na niego nakładać ciasto. Całość zapiekać w 180 stopniach (termoobieg) w piekarniku. Piec ok 15 minut.
