Wykonanie
Witam serdecznie. Nie lubię
dżemów, gdzie jest kilkanaście
owoców na krzyż a reszta to mocno przesłodzona galaretowata zawartość. Polecam prosty sposób na mocno aromatyczne
przetwory, nasycone
wiśniami.
Podobnie przygotowuje
dżemy z innych
owoców, z tą różnicą, że
owoce miękkie, jak
truskawki,
jagody, czy
maliny, jedynie kilkakrotnie podgrzewam, prawie bez gotowania, mieszam często, żeby odparować tylko nadmiar
wody.
Wiśnie to nie
jagody. Nie przechowują się łatwo bez
cukru.
Cukier dodany do
wiśni nie tylko wyodrębni ich doskonały smak, ale utrwali kolor. Nie trzeba go zbyt wiele. Na około 3 kilogramy
owoców dodaję jedną lub półtorej szklanki
cukru- jesli
owoce bardzo kwaśne i małosłodkieSkładniki na 3 słoiki
dżemu po 250 ml i na około 0,7 litra soku z
wiśni3 kg dojrzałych
wiśni1 lub 1,5 szklanki
cukru, czyli około 250 ml - 370 mlPrzygotowaniePrzepis na filmie LINK
Owoce myję i dryluję z pestek. Podgrzewam na niedużym płomieniu i zaraz dodaję
cukier. Mieszam często. Gotuję krótko kilka minut, Kiedy sok stanie się intensywny, przelewam jego nadmiar do słoików. Dobrze zakręcam i jeśli mają być na zimę to pasteryzuję tak, jak
dżem 15 minut w szumiącej wodzie o temperaturze około 90-95 stopni, (w garnku, na dnie wyłożonym ścierką, zalanym gorącą
wodą do 3/4 wysokości słoików). Sok przyda się na pewno.
Owoce podgrzewam jeszcze chwilę i cały czas mieszam. Wyłączam płomień i znowu mieszam do ostatnich kłębów pary. Kiedy masa ostygnie, podgrzewam ją na nowo i gotuję kilka minut. Cały czas mieszam. Zestawiam z ognia. Mieszam. Powtarzam cykl tyle
razy w ciągu dnia aż
wiśnie nabiorą blasku a
między nimi będzie tylko niewielka ilość mocno zagęszczonego soku. Nakładam do wyparzonych słoików. Ubijam masę
owocową i dobrze zakręcam. Pasteryzuję, jak wyżej
soki. Można odwrócić
spodem do góry, ale przy tak gęstym
dżemie, myślę, że to zbędny zabieg.Życzę bogatej spiżarni!Pozdrawiam Weronika