Wykonanie
Domowe
pieczywo to treść i smak a
bułki grahamki doceni każdy, kto ma problemy z oczyszczaniem organizmu. Mają sporo
białka, witamin z grupy B, że tak naprawdę wystarczy do nich dodać tylko trochę
masła lub porcję powideł. Oprócz
mąki z pełnego przemiału dodałam jeszcze
otręby owsiane, które mają przyswajalny błonnik a co to znaczy, znajdziecie tutaj . Pożyteczne
pieczywo porusza leniwe jelita i wzmacnia układ nerwowy. Bardzo polecam!

Składnikiporcja na 8-9
bułek - jedna piekarnikowa taca (lepiej robić częściej, by
mieć pod ręką świeże
pieczywo - kiedy zrobimy ich więcej można
bułki zamrozić)

używam do odmierzania szklanki o pojemności 250 ml2 płaskie szklanki
mąki pszennej razowej (przemiał całego ziarna)0,5 szklanki
otrębów owsianych (to nie to samo, co zmielone
płatki - jest to rozdrobniona otulina ziarna owsa)2 płaskie szklanki
mąki pszennej uniwersalnej typ 650około 3,5 dag świeżych
drożdży (1/3 paczki 10 dag)1 kopiasta łyżeczka
cukru1 łyżka z brzuszkiem
masła2-3 łyżki
oleju1 łyżeczka z brzuszkiem
soliokoło 1,5 szklanki ciepłej
wody

PrzygotowaniePrzepis na filmie1.
Mąki,
otręby i
sól mieszam dokładnie. Po środku mieszaniny robię dołek, do którego wsypuję pokruszone
drożdże. Posypuje je
cukrem i polewam połową szklanki ciepłej
wody. Czekam kilka minut aż podrosną.2. Topię
masło na minimalnym płomieniu. W trakcie dodawania do suchych składników tłuszcz powinien być letni lub ciepły, byle nie gorący.2. Polewam
mąkę masłem wymieszanym z
olejem wokół wyrośniętych
drożdży. Dodaję około szklanki ciepłej
wody i wszystko mieszam. Jeśli czuję, że ciasto będzie zbyt tępe, dodaję jeszcze
wody a jeśli rzadkie trochę
mąki typ 650. Ciasto z
mąką razową wyrabia się szybciej od typowego
drożdżowego na
białe pieczywo. Jednak trzeba wyrabiać 2-3 minuty, żeby wpompować w nie trochę powietrza, dzięki któremu
drożdże spulchnią ciasto. Ciasto można wyrobić robotem, również będzie dobrze przygotowane. Posypuję ciasto
mąką. Nakrywam misę ścierką i odstawiam na 2-3 godziny do wyrośnięcia.3. Po wyrośnięciu krótko przerabiam ciasto. Formuję wałek. Dzielę na porcje, z których formuję
bułki, starając się ładnie wyrobić ich powierzchnię. Układam
bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki rosną jeszcze około 30 minut.

4. Smaruję
bułki roztrzepanym
białkiem i wstawiam do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni C, poniżej środkowej półki, grzałka góra-dół na około 30 minut. Dobrze upieczone
bułki można sprawdzić patyczkiem, jak większość ciast, czy nie mają surowego ciasta.