Wykonanie
Okres letni to najlepszy czas na robienie fantastycznych domowych
lodów. Od razu na początku mojego postu doradzam kupić maszynkę do
lodów. Dawniej ludzie kręcili
lody w naczyniach suto obłożonych
lodem. Dzisiaj możemy kupić sobie taką
lodową miskę już za stówkę PLN, bo to ona jest najważniejsza w przygotowaniu naprawdę dobrych kremowych
lodów bez kryształków, łupiących w zębach. Nawet, jak popsuję się mechanizm z
łopatką do
lodów to i tak zrobicie je bez trudu, kręcąc je drewnianą łyżką.

Składniki na
lody śmietankowepojemność około 1 litrapół litra
mleka 2%250 ml
śmietany kremówki 30%5
żółtek0,5 szklanki
cukrudo
lodów truskawkowych1/2 do 3/4 szklanki zmiksowanych
owoców lub sos
truskawkowyPrzygotowanie1. Miskę do
lodów wstawiam do zamrażalnika przynajmniej na 12 godzin, żeby płyn, pomiędzy ściankami dobrze się zamroził.2. Do rondla wlewam 1,5 szklanki
mleka i wsypuję
cukier. Mieszam do rozpuszczenia
cukru na średnim ogniu. W międzyczasie roztrzepuję na jednolitą masę
żółtka w połowie szklanki chłodnego
mleka. Wlewam do podgrzewanego
mleka, ostrożnie i cały czas staram się mieszać, pilnując jednocześnie, żeby masa nie zagotowała się a jedynie zgęstniała na konsystencję bardzo rzadkiego budyniu a może trafniej do konsystencji rzadszego sosu. Moment zdjęcia z ognia łatwo poznać - masa paruje i gęstnieje. Natychmiast zestawiam z ognia i wstawiam rondel do zimnej
wody, by przyśpieszyć studzenie.3. Ubijam schłodzoną
śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaję do niej dobrze wystudzoną masę
mleczno-
żółtkową i krótko miksuję. Wstawiam płynne
lody do zamrażalnika na około 45 minut - w tym czasie, zaglądam 3-4
razy do zamrażarki i dokładnie chwilę mieszam, żeby masa nie krystalizowała a jedynie bardzo dobrze się oziębiła.


4. 8-10
truskawek krótko miksuję z odrobiną
cukru.

5. Montuję maszynę do
lodów - ja dodatkowo izoluję misę przed szybkim rozmrażaniem, owijając ją ręcznikiem, zwłaszcza, jak za oknem upały a w domu nie koniecznie chłodno. Włączam
łopatkę i wlewam dobrze schłodzony
lodowy płyn. Moja maszynka robi
lody na krem około 30-40 minut, dlatego ja najczęściej rezygnuję z
łopatek i kręcę
lody ręcznie drewnianą łyżką, mieszając z małymi przerwami masę
lodową, którą na początku trzeba cały czas zgarniać z
boków misy a później idzie kręcenie już, jak z
płatka - masa robi się puszysta i kremowa - lepsza niż wyrobiona mechaniczną
łopatką. Cały etap zabiera raptem 15 minut czasu.

6. Wyjmuję połowę
śmietankowego kremu i wkładam do pojemnika. Zamykam przykrycie i wstawiam do zamrażarki. Do drugiej połowy
lodowego kremu, dodaję zimny mus
truskawkowy lub z innych
owoców lub też sos na przykład
truskawkowy i minutę-dwie mieszam na jednolitą masę. Wkładam do pojemniczka z pokrywką i do zamrażarki.
Lody porcjuję po 3-4 godzinach.
Lody wyjmuję na minutę-dwie z zamrażarki i nakładam zmoczoną w letniej wodzie łyżką do
lodów. Nie ma lepszych
lodów, nad domowe. Smacznego!!! Polecam!!!Pozdrawiam Weronika