Wykonanie
Zatęskniłam za smakiem
miodowego ciasta i chciałam, żeby obyło się bez
cukru rafinowanego, dlatego krem z
kaszy manny również przygotowałam z dodatkiem
miodu. I to był bardzo dobry pomysł, krem nie dość, ze zdrowszy, świetnie się komponuję z
miodową stefanką .

Składniki0,5 litra
mleka 2%4 łyżki z brzuszkiem
kaszy manny (około 1/3 szklanki)4 łyżki
miodu (około 1/4 szklanki)oraz:200 lub 250 gramów
masła lub
margarynyaromat dla wzmocnienia na przykład z
waniliiPrzygotowaniePrzepis na filmie

1. W rondlu gotuję około 300 ml
mleka. Dodaję do niego
miód. Mieszam.2. W 200 ml zimnego
mleka rozrabiam
kaszę mannę, głównie po to, że nie można jej dodawać na sucho, gdyż pojawią się krupy.3. Kiedy
mleko zaczyna się gotować, dodaję
kaszę mannę z pozostałym
mlekiem i cały czas mieszam, żeby mieszanina równo gęstniała i nie przypalała się. Gotuję
kaszę mannę około 2 minut. Masa powinna znacznie zgęstnieć. Czekam aż masa dobrze przestygnie.4.
Masło miksuję do konsystencji kremu i dodaję po jednej łyżce
kaszy manny. Za każdą łyżką
kaszy manny miksuję całość około pół minuty.

5. Krem przyprawiam
aromatem pomarańczowym, ale można go zostawić tak jak jest i też będzie super.Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika