ßßß Cookit - przepis na Krem miodowy z kaszy manny

Krem miodowy z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

Zatęskniłam za smakiem miodowego ciasta i chciałam, żeby obyło się bez cukru rafinowanego, dlatego krem z kaszy manny również przygotowałam z dodatkiem miodu. I to był bardzo dobry pomysł, krem nie dość, ze zdrowszy, świetnie się komponuję z miodową stefanką .
Składniki
0,5 litra mleka 2%
4 łyżki z brzuszkiem kaszy manny (około 1/3 szklanki)
4 łyżki miodu (około 1/4 szklanki)
oraz:
200 lub 250 gramów masła lub margaryny
aromat dla wzmocnienia na przykład z wanilii
Przygotowanie
Przepis na filmie
1. W rondlu gotuję około 300 ml mleka. Dodaję do niego miód. Mieszam.
2. W 200 ml zimnego mleka rozrabiam kaszę mannę, głównie po to, że nie można jej dodawać na sucho, gdyż pojawią się krupy.
3. Kiedy mleko zaczyna się gotować, dodaję kaszę mannę z pozostałym mlekiem i cały czas mieszam, żeby mieszanina równo gęstniała i nie przypalała się. Gotuję kaszę mannę około 2 minut. Masa powinna znacznie zgęstnieć. Czekam aż masa dobrze przestygnie.
4. Masło miksuję do konsystencji kremu i dodaję po jednej łyżce kaszy manny. Za każdą łyżką kaszy manny miksuję całość około pół minuty.
5. Krem przyprawiam aromatem pomarańczowym, ale można go zostawić tak jak jest i też będzie super.
Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/05/krem-miodowy-z-kaszy-manny.html