Wykonanie
Naturalne aromatyzowanie i barwienie ciast, deserów, czy innych potraw jest bardzo ważne w świecie, gdzie nadużywa się sztucznych dodatków a one w nadmiarze, mogą być przecież szkodliwe. Przynajmniej co jakiś czas, postarajmy się zrezygnować z chemicznych polepszaczy. Przygotowałam przepis, którego ilość wystarczy do aromatyzowania jednego ciasta lub kilkunastu babeczek, czy
ciastek. Nie wyrzucajmy skórki z
owoców cytrusowych. To prawda, że egzotyczne
owoce są pryskane szkodliwą chemią, ale stosując odpowiednią obróbkę termiczną, można się ich w znacznym stopniu pozbyć.Składniki do pasty pomarańczowejskórka z 2
pomarańczy2-3 łyżki
cukruokoło 3 szklanek
wodyPrzygotowanie pasty pomarańczowejObieramy skórkę z 2
pomarańczy i kroimy w kostkę. Gotujemy w 2 szklankach
wody przez 2-3 minuty. Odsączamy i płuczemy dodatkowo pod bieżącą
wodą (to najlepsza metoda do pozbywania się goryczy). Zalewamy maksymalnie szklanką
wody i gotujemy około 20 minut, do miękkości. W połowie tego czasu dodajemy 2-3 łyżki
cukru.
Woda powinna przynajmniej w połowie wyparować. Jeśli
syropu będzie za dużo, odlewamy go do naczynia, z którego można przygotować poncz do to
tortu. Miksujemy blenderem lub przecieramy przez rzadsze sito i dodajemy do ciasta. Masę można przygotować wcześniej przed przygotowywaniem ciasta, ale jeśli chcemy ją przechować dłużej, niż kilka dni, pasteryzujemy w małych słoiczkach przez 20 minut w temperaturze 80-90 stopni C.