ßßß Cookit - przepis na Sprawdzony przepis na pastę pomarańczową

Sprawdzony przepis na pastę pomarańczową

Składniki

Wykonanie

Naturalne aromatyzowanie i barwienie ciast, deserów, czy innych potraw jest bardzo ważne w świecie, gdzie nadużywa się sztucznych dodatków a one w nadmiarze, mogą być przecież szkodliwe. Przynajmniej co jakiś czas, postarajmy się zrezygnować z chemicznych polepszaczy. Przygotowałam przepis, którego ilość wystarczy do aromatyzowania jednego ciasta lub kilkunastu babeczek, czy ciastek. Nie wyrzucajmy skórki z owoców cytrusowych. To prawda, że egzotyczne owoce są pryskane szkodliwą chemią, ale stosując odpowiednią obróbkę termiczną, można się ich w znacznym stopniu pozbyć.
Składniki do pasty pomarańczowej
skórka z 2 pomarańczy
2-3 łyżki cukru
około 3 szklanek wody
Przygotowanie pasty pomarańczowej
Obieramy skórkę z 2 pomarańczy i kroimy w kostkę. Gotujemy w 2 szklankach wody przez 2-3 minuty. Odsączamy i płuczemy dodatkowo pod bieżącą wodą (to najlepsza metoda do pozbywania się goryczy). Zalewamy maksymalnie szklanką wody i gotujemy około 20 minut, do miękkości. W połowie tego czasu dodajemy 2-3 łyżki cukru. Woda powinna przynajmniej w połowie wyparować. Jeśli syropu będzie za dużo, odlewamy go do naczynia, z którego można przygotować poncz do to tortu. Miksujemy blenderem lub przecieramy przez rzadsze sito i dodajemy do ciasta. Masę można przygotować wcześniej przed przygotowywaniem ciasta, ale jeśli chcemy ją przechować dłużej, niż kilka dni, pasteryzujemy w małych słoiczkach przez 20 minut w temperaturze 80-90 stopni C.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/sprawdzony-przepis-na-paste-pomaranczowa.html