Wykonanie
Zanim lato zagości na dłużej, warto zmniejszać w diecie ilość kalorycznych posiłków. Lekki torcik
jogurtowy, bez dużej ilości tłuszczów, skoryguje wady naszego ciała, nie pozbawiając nas jednocześnie rozkoszy kosztowania delicji przy
kawie czy herbacie.Znajdź mnie także na facebooku

Składniki1 litr
jogurtu naturalnegookoło 200 gram
herbatników do wyłożenia
spodu formy (polecam jednak biszkopciki, bo lepiej trzymają się ciasta - ja miałam pod ręką
herbatniki, które lubią się kruszyć)sok z
cytrusów do nasączenia
ciastek1-1,5 łyżki
cukru pudru2
galaretki o różnych kolorach (nie muszą być kupne - można je zrobić na bazie domowych
przetworów, do których dodasz
żelatynę i
cukier)4 łyżeczki
żelatyny (2 do masy jogurtowej białej i 2 do
galaretki naturalnej bez
jogurtu - u mnie jest to
sok jagodowy w ilości 300 mlPrzygotowanie
Jogurt dzielimy na 3 części, w tym na jedną z nich odkładam go nieco więcej: Przykładowo dwa
razy po 300 ml
jogurtu (na każde 300 ml
jogurtu, dodaje 1
galaretkę rozpuszczoną w niepełnej szklance gorącej
wody) i raz 400 ml
jogurtu, do którego dodaję 2 łyżeczki
żelatyny, rozpuszczonej w małej ilości zimnej
wody. Naczynie z
żelatyną wkładam do rondelka z ciepłą
wodą.Zobacz, jak robię torcik
jogurtowy na filmie w YTPierwsza warstwa:300 ml zimnego
jogurtu ubijam robotem, by go dobrze napowietrzyć (tak uzyskujemy efekt pianki). Pod koniec dodaje do
galaretki kilka łyżek ubitego
jogurtu do
galaretki, szybko mieszam i wlewam do pozostałego
jogurtu. Całość krótko miksuję i czekam chwilę, jak masa lekko stężeje. Wylewam na
ciastka w tortownicy i wkładam do lodówkiDruga warstwaMieszam rozpuszczoną
żelatynę w
jagodowym soku i jak zacznie żelować wylewam na pierwszą warstwę.Trzecia warstwaMiksuje kolejne 300 ml zimnego
jogurtu. Kiedy się nieco napowietrzy, dodaje rozpuszczoną
galaretkę innego koloru tak, jak w pierwszej warstwie.Czwarta warstwa400 ml zimnego
jogurtu ubijamy aż się napowietrzy. Pod koniec dodajemy około 1,5 łyżki
cukru pudru. Dodajemy niewielką część
jogurtu do dobrze rozklejonej, letniej
żelatyny, szybko mieszamy, wlewamy i całość chwilę miksujemy. Kiedy masa żeluje, wylewamy na trzecią warstwę. U mnie w tortownicy było jeszcze miejsce na jedną warstwę, ale nie miałam już
galaretki ani
żelatyny, więc poprzestałam na czterech.Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na lśniącą polewę lub zobacz , jak robię ją na filmie w YT