Wykonanie
Koktajl
jagodowy przygotowuje bardzo często, dzięki zapasom a w sezonie ze świeżych
jagód. Z
naturalnym jogurtem smak
jagód i
banana, świetnie się komponuje. Wiem, że niektórzy, boją się utyć, więc można się obyć bez egzotycznego dodatku, ale bez
jagód - nigdy!Zbliża się sezon zbioru
jagód i
truskawek. Aromatyczne
owoce, skrywają dla nas skarby natury, dzięki którym nasz organizm się regeneruje i wzmacnia. Jedzmy ich dużo w sezonie, bo zarówno
jagody, jak i
truskawki są źródłem cennych substancji, niezbędnych dla zdrowia fizycznego i psychicznego.
Składnikiporcja na 4 osoby0,5 litra
jogurtu naturalnego200-300 gram świeżych
jagód lub 300 ml
jagód we własnym sosie z domowych
przetworów (wtedy nie dodajecie już do
jogurtu cukru, bo zawarty jest w przetworach)2 średnie i dojrzałe
bananycukier według uznania (
bananowy słodzimy delikatnie lub wcale)PrzygotowanieZmiksowałam najpierw
banany z połową ilości
jogurtu i odlałam mus do osobnej miski (można go troszeczkę osłodzić - ja nie dodałam
cukru).
Potem zmiksowałam
jagody (jeśli świeże, dodajemy jakieś dwie łyżeczki
cukru pudru - bez
cukru jagody nie wybarwiają się tak pięknie, jak z nim). Chciałam, by koktajl
jagodowo-
bananowy miał jakieś ciekawe wzorki, jak w cafe latte a wyszło, co wyszło. Słowem, bardzo mi się śpieszyło do wychylenia mojego przydziału. Smak - wyśmienity! Bardzo!!! Bardzo polecam- zdrowe, pyszne i szybkie!!!!!