Wykonanie
Składniki:(12 sztuk)- 250 g
mąki razowej- 250 g
mąki pszennej- 10 g
cukru- 1 opakowanie suchych
drożdży (7g)- 1 płaska łyżeczka
soli- 260 ml
mleka (w temperaturze pokojowej)- 30 g roztopionego
masłaDo posmarowania bułeczek:- 1 roztrzepane
jajko z 1 łyżką
mlekaNadzienie
czosnkowo -
pietruszkowe- 60 g miękkiego
masła-ok. 3 łyżeczki
czosnku granulowanego- pół pęczka
natki pietruszki (posiekanego)Przygotowanie:Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i dobrze wyrobić, aż będzie gładkie.Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 , 5 godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, następnie każdą z nich spłaszczyć i złożyć dwa
razy, tak aby powstał trójkąt.Postawić brzegiem do dołu na posmarowanej tłuszczem blasze.Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Masło połączyć z
czosnkiem i
natką pietruszki.Nałożyć do rękawa cukierniczego.Bułeczki posmarować
jajkiem, naciąć wzdłuż głęboko.W nacięcie wcisnąć nadzienie.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 25 minut.