Wykonanie
Dosa to rodzaj cienkich placków czy też naleśników popularnych zwłaszcza w południowych Indiach. Przygotowuje się je z różnego rodzaju
soczewic (dal) czy
kasz i
ryżu.Przygotowanie nie jest trudne jest jednak bardzo czasochłonne. Poniższego przepisu nauczyłam się podczas ostatniego pobytu w Indiach, bardzo lubię to dosa, gdyż są smaczne i lekko chrupkie.
Składniki:1/2 szklanki żółtej
fasolki mung (moong)1/2 szklanki chana dal (
ciecierzyca)1 szklanka białego dalu (urad dal)1 szklanka
długoziarnistego ryżu1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Pierwszy etapem jest całonocne namaczanie dalu oraz
ryżu - osobno dale, osobno
ryż.Następnego dnia miksujemy dal na gładką masę dodając ok 1/2 szklanki
wody. Nie powinny być wyczuwalne grudki dalu. To samo robimy z
ryżem - miksujemy jak najbardziej się da, aby powstało gładkie ciasto, można dodać ok. 1/2 szklanki
wody. Następnie łączymy dokładnie oba ciasta - z dalu i z
ryżu - całość powinna
mieć konsystencję zbliżoną do ciasta naleśnikowego.Połączone ciasto przekładamy do większego naczynia i odstawiamy w dosyć ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin, aby rozpoczął się proces fermentacji. Ciasto będzie zwiększać objętość i pojawią się charakterystyczne bąbelki powietrza.Kolejnym etapem jest smażenie dosa. Tuż przed smażeniem dodajemy do ciasta
sól i mieszamy. Płaską patelnię (tava) rozgrzewamy dosyć mocno, po czym smarujemy delikatnie
olejem. Zdjemujemy patelnię z ognia. Na środek patelni wylewamy łyżką odpowiednią ilość ciasta i okrężnymi ruchami rozprowadzamy je po całej patelni, aby było jak najcieńsze, jak papier :-). Kiedy uda się dobrze rozprowadzić ciasto, spowrotem kładziemy patelnię na ogniu, skrapiamy brzegi ciasta
olejem. Kiedy placek zacznie brązowieć delikatnie podważamy go płaską łyżką, aby go nie uszkodzić. Placek zwijamy w rulon lub składamy na pół.Dosa możemy podawać jako sam placek, możemy też wykorzystać nadzienie, np. ziemniaczki
masala, jak na zdjęciu. Dosa podaje się na ogół z sambarem .