Wykonanie
Onigiri
składniki* 1 szklanka
ryżu do sushi* prasowane wodorosty
nori*
sólSposób wykonania
Ryż wypłukać, robić to do momentu aż
woda nie będzie mętna.
Ryż przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać
wodą i pozostawić na 30-60 minut. Następnie wylać
wodę w której był moczony
ryż, zalać go szklanką świeżej
wody, postawić na średnim ogniu, garnek przykryć pokrywką i już nie uchylać, aż do końca gotowania
ryżu. W momencie kiedy
ryż zacznie się gotować zmniejszyć ogień do minimum i niech się tak gotuje przez 15 min. Wyłączyć ogień pod garnkiem i bez uchylania pokrywki zostawić na 15 min. Przełożyć
ryż do szklanego lub plastikowego pojemnika drewnianą
łopatką i chwilkę poczekać, aż
ryż nieco przestygnie.Następnie moczyć ręce w zimnej przegotowanej wodzie, posypywać delikatnie
solą, nabierać porcje
ryżu i formować w rękach najpierw kulę, a następnie nadawać kształt trójkątnego onigiri.Do uformowanego onigiri przyklejać pasek wodorostów
nori.