Wykonanie
Dziś moja propozycja na ekspresowy ale bardzo aromatyczny obiad. Orientalne warzywa, które uwielbiam a do tego
ryż i sajgonki z
kurczakiem. Podczas gotowania pachniało tak, że czułam się jak w chińskiej restauracji.*do przygotowania tej potrawy użyłam mrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków"Składniki:1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne"1
pierś z kurczaka3/4 szklanki
ryżu2 łyżki
przyprawy do chińszczyzny8
arkuszy papieru ryżowegosóltłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową
przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać
przyprawą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Każdy
arkusz papieru ryżowego zamaczać w letniej wodzie i układać na desce do krojenia, po chwili papier namoknie tak, że będzie dało się go zwijać. Na każdy położyć po łyżce
mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a
potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać na ciepło z
ryżem i warzywami.