Dzisiaj na obiad królowały krewetki - koktailowe z braku innych w lokalnym sklepie.Ale były pycha!Do przepisu równie dobrze można użyć większych krewetek, np. królewskich.Niezbędne produkty i przyprawy:Paczka krewetek koktailowycholiwa / olejzielone chili -1 małe/ szczypta czerwonego chilli w proszku2 ząbki czosnkusól do smakugaram masala - 1-2 łyżeczkikurkuma - szczyptakolendra mielona - 0,5 łyżeczkiłyżeczka soku z cytrynyPrzygotowanie:Rozmrożone krewetki posypać przyprawami, dodać zgniecione ząbki czosnku, sok z cytryny oraz posiekane chilli.Zafoliować i włożyć do lodówki na min. 1/2 godziny.Po półgodzinie, przygotowujemy naczynie indyjskie przypominające woka, zwane karahi, które wygląda tak:Oczywiście można użyć do tego celu porządnego, ciężkiego rondla :-).Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucami krewetki koktailowe z przyprawami na ok. 12 minut.Kiedy są gotowe, podajemy np. z dobrej jakości ryżem basmati.Smacznego!Kasia