ßßß Cookit - przepis na Krewetki koktailowe w przyprawach po indyjsku

Krewetki koktailowe w przyprawach po indyjsku

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na obiad królowały krewetki - koktailowe z braku innych w lokalnym sklepie.
Ale były pycha!
Do przepisu równie dobrze można użyć większych krewetek, np. królewskich.
Niezbędne produkty i przyprawy:
Paczka krewetek koktailowych
oliwa / olej
zielone chili -1 małe/ szczypta czerwonego chilli w proszku
2 ząbki czosnku
sól do smaku
garam masala - 1-2 łyżeczki
kurkuma - szczypta
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki posypać przyprawami, dodać zgniecione ząbki czosnku, sok z cytryny oraz posiekane chilli.
Zafoliować i włożyć do lodówki na min. 1/2 godziny.
Po półgodzinie, przygotowujemy naczynie indyjskie przypominające woka, zwane karahi, które wygląda tak:
Oczywiście można użyć do tego celu porządnego, ciężkiego rondla :-).
Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucami krewetki koktailowe z przyprawami na ok. 12 minut.
Kiedy są gotowe, podajemy np. z dobrej jakości ryżem basmati.
Smacznego!
Kasia
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/02/krewetki-koktailowe-w-przyprawach-po.html