Wykonanie
Na samą myśl ślinka mi cieknie. Jak dobrze, że mam jedną porcję w parze z
kurczakiem w lodówce na dzisiejszy obiad. Pyszne, pyszne, pyszne! Nic więcej na ten temat. Musicie je zrobić KONIECZNIE! A ja zabieram się za przygotowywanie posta na temat sobotnich warsztatów. Miłego dnia Moi Mili :))
Składniki dla dwóch osób:3 średnie
marchewki50 g
masłałyżeczka pasty waniliowej lub pestki z połowy laski albo jeden
cukier waniliowy2 łyżeczki
brązowego cukru (jeżeli nie używacie
cukru waniliowego)skórka otarta z 1/3
pomarańczyszczypta
soli125 ml
wodyPrzygotowanie:
Marchewki obierzcie i pokrójcie na jednakowej wielkości talarki (ok 0,5 cm grubości).W rondlu roztopcie
masło i dodajcie do niego pokrojone
marchewki. Duście przez 10 minut na małym ogniu. Dodajcie
wodę oraz
wanilię i na nieco większym ogniu, gotujcie aż
woda odparuje a
marchewki zmiękną ale zachowają kształt i jędrność.Na koniec doprawcie
solą i skórką z
pomarańczy.Ps. Taki dodatek będzie idealny do białej delikatnej
ryby, np.
Soli albo do pieczonego
kurczaka.