ßßß Cookit - przepis na Karmelizowane, waniliowe marchewki do obiadu:)

Karmelizowane, waniliowe marchewki do obiadu:)

nazwa

Wykonanie

Na samą myśl ślinka mi cieknie. Jak dobrze, że mam jedną porcję w parze z kurczakiem w lodówce na dzisiejszy obiad. Pyszne, pyszne, pyszne! Nic więcej na ten temat. Musicie je zrobić KONIECZNIE! A ja zabieram się za przygotowywanie posta na temat sobotnich warsztatów. Miłego dnia Moi Mili :))
Składniki dla dwóch osób:
3 średnie marchewki
50 g masła
łyżeczka pasty waniliowej lub pestki z połowy laski albo jeden cukier waniliowy
2 łyżeczki brązowego cukru (jeżeli nie używacie cukru waniliowego)
skórka otarta z 1/3 pomarańczy
szczypta soli
125 ml wody
Przygotowanie:
Marchewki obierzcie i pokrójcie na jednakowej wielkości talarki (ok 0,5 cm grubości).
W rondlu roztopcie masło i dodajcie do niego pokrojone marchewki. Duście przez 10 minut na małym ogniu. Dodajcie wodę oraz wanilię i na nieco większym ogniu, gotujcie aż woda odparuje a marchewki zmiękną ale zachowają kształt i jędrność.
Na koniec doprawcie solą i skórką z pomarańczy.
Ps. Taki dodatek będzie idealny do białej delikatnej ryby, np. Soli albo do pieczonego kurczaka.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/06/karmelizowane-waniliowe-marchewki-do.html