Wykonanie

Wiecie jaki jest plus mieszkania nad morzem? Tak, świeże
ryby. Niedawno wpadł mi kawałek
świeżego łososia bałtyckiego. Z części był pyszny obiad, zaś z pozostałej części zrobiłem tatara z
awokado, do którego przymierzałem się od dłuższego czasu. Zrobiłem go w wersji trochę po japońsku, ale był bardzo smaczny.

Składniki :- 600 g filetu z
łososia bez skóry- 1
awokado- 40 ml
sosu sojowego- 40 ml
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka
chrzanu- 1
cytryna- 1,5
cebuli-
sól
Przygotowanie :1.
Łososia filetujemy i ściągamy skórę. Wyjmujemy za pomocą pęsety wszystkie możliwe ości.2.
Rybę bardzo drobno siekamy i przedkładamy do miseczki.3.
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy ją do
łososia.4. W szklaneczce mieszamy
sos sojowy,
chrzan i
oliwę z oliwek oraz
sól. Całość przelewamy do
ryby z
cebulą i dokładnie mieszamy.5. Tatara solimy do smaku jeszcze trochę.

6.
Awokado obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, całość zalewamy
sokiem z połowy
cytryny, aby nie straciło koloru.7. Za pomocą foremek, układamy na talerzu tatara, delikatnie dociskamy, na wierzch kładziemy warstwę
awokado i dekorujemy
kiełkami.S M A C Z N E G O ! ! !