Wykonanie

Święta święta... i po świętach. W tak tradycyjnych dniach nie mogło zabraknąć mojego ulubionego świątecznego dania. Nie wyobrażam sobie jakby mogło go zabraknąć.
Kaczka w mojej kuchni gości od pokoleń. Co rok tak samo przygotowywana smakuje doskonale dlaczego?Bo smak
mięsa zawsze wychodzi idealny. Jest soczysty, delikatny i aromatyczny.Miłośnikom
kaczki chyba nie muszę polecać ani reklamować, za to osoby które się jeszcze się nie

przekonały niech wiedzą, że
tracą i to dużo !Zapraszam do wypróbowania.Składniki :Słoiczek gotowej
żurawiny6
jabłek
Sól,
pieprz,
tymianek,
czosnekOlejKasza KuskusSzklanka
czerwonego winaPrzygotowanie :1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
tymiankiem, odstawić na noc do lodówki.

2.W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu ułożyć udka z
kaczki i obsmażyć je ze wszystkich stron podlewając
wodą. Ja dla urozmaicenia smaku dolałam jeszcze szklankę
wina czerwonego.3.
Jabłka obieramy ze skórki kroimy w ósemki i na małym ogniu gotujemy, aż zrobią się miękkie. Kupując
jabłka zwróćcie uwagę aby były kwaskowate i twarde.4.
Mięso dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu obracając, aż będzie całkowicie

miękkie.5.Podawać z ciepłą
żurawina i
jabłkami.S M A C Z N E G O ! ! !