ßßß
Święta święta... i po świętach. W tak tradycyjnych dniach nie mogło zabraknąć mojego ulubionego świątecznego dania. Nie wyobrażam sobie jakby mogło go zabraknąć. Kaczka w mojej kuchni gości od pokoleń. Co rok tak samo przygotowywana smakuje doskonale dlaczego?Bo smak mięsa zawsze wychodzi idealny. Jest soczysty, delikatny i aromatyczny.Miłośnikom kaczki chyba nie muszę polecać ani reklamować, za to osoby które się jeszcze się nie
przekonały niech wiedzą, że tracą i to dużo !Zapraszam do wypróbowania.Składniki :Słoiczek gotowej żurawiny6 jabłek
Sól, pieprz, tymianek, czosnekOlejKasza KuskusSzklanka czerwonego winaPrzygotowanie :1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, odstawić na noc do lodówki.
2.W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu ułożyć udka z kaczki i obsmażyć je ze wszystkich stron podlewając wodą. Ja dla urozmaicenia smaku dolałam jeszcze szklankę wina czerwonego.3. Jabłka obieramy ze skórki kroimy w ósemki i na małym ogniu gotujemy, aż zrobią się miękkie. Kupując jabłka zwróćcie uwagę aby były kwaskowate i twarde.4. Mięso dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu obracając, aż będzie całkowicie
miękkie.5.Podawać z ciepłą żurawina i jabłkami.S M A C Z N E G O ! ! !