ßßß
Pyszne, zdrowe i chrupiące ciasteczka. Łatwe w przygotowaniu. Idealne na drugie śniadanie lub jako zdrowa przekąska. Z intensywnie wyczuwalną żurawiną. Długo zachowują świeżość.Składniki:szklanka mąki orkiszowej,180 g otrąb granulowanych z żurawiną,3/4 szklanki mixu płatków zbożowych,3/4 łyżeczki sody,70 g oleju kokosowego,3/4 szklanki brązowego cukru (lub miodu w mniejszych proporcjach),pół szklanki żurawiny,jajkowoda (opcjonalnie)Wykonanie:Mąkę i sodę zmiksować razem z płatkami i otrębami żurawinowymi. Dodać olej kokosowy, cukier i jajko. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać wody. Pod koniec dodać żurawinę, wymieszać ( ja delikatnie zmiksowałam). Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać do czasu gdy przestanie się kleić (można podsypać odrobiną mąki).Rozwałkować na grubość 0 , 6 cm. Wycinać kółka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 - 180 stopni.Studzić na blaszce (zaraz po wyciągnięciu mogą być jeszcze miękkie).Smacznego!




