Wykonanie
Home » ciasta i
ciasteczka »
ciasteczka »
ciastka » deser »
mąka orkiszowa »
otręby »
płatki owsiane » przekąska » przekąski » słodkie » zdrowa żywność » zdrowe » zdrowie »
żurawina »
Otrębowe ciasteczka żurawinowewtorek, 5 sierpnia 2014

Pyszne, zdrowe i chrupiące
ciasteczka. Łatwe w przygotowaniu. Idealne na drugie śniadanie lub jako zdrowa przekąska. Z intensywnie wyczuwalną
żurawiną. Długo zachowują świeżość.Składniki:szklanka
mąki orkiszowej,180 g
otrąb granulowanych z
żurawiną,3/4 szklanki mixu
płatków zbożowych,3/4 łyżeczki
sody,70 g
oleju kokosowego,3/4 szklanki
brązowego cukru (lub
miodu w mniejszych proporcjach),pół szklanki
żurawiny,
jajkowoda (opcjonalnie)Wykonanie:
Mąkę i
sodę zmiksować razem z
płatkami i
otrębami żurawinowymi. Dodać
olej kokosowy,
cukier i
jajko. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać
wody. Pod koniec dodać
żurawinę, wymieszać ( ja delikatnie zmiksowałam). Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać do czasu gdy przestanie się kleić (można podsypać odrobiną
mąki).Rozwałkować na grubość 0 , 6 cm. Wycinać kółka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 - 180 stopni.Studzić na blaszce (zaraz po wyciągnięciu mogą być jeszcze miękkie).Smacznego!





