ßßß
Przyznam szczerze, że uprzednio nigdy nie próbowałam wypieków, których składnikiem byłoby masło palone. Warto było zaryzykować. Masło idealnie zagrało ze słodyczą bananów i nadało muffinom idealny smak i aromat.Wilgotne, pachnące bananami, delikatne, z przepyszną cynamonową kruszonką. Warto upiec więcej, bo znikają w tempie ekspresowym!Składniki:babeczki:190 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia80 g masła100 g cukru65 g cukru brązowego,łyżeczka ekstraktu z wanilii,szczypta cynamonu (lub przyprawy do pierników),1 jajko3 dojrzałe bananykruszonka:3/4 szklanki mąki,3/4 szklanki cukru brązowego,1/4 szklanki miękkiego masła pokrojonego na kawałki1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:ciasto:Masło umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać do momentu utworzenia się ,,piany”. Ściągnąć z gazu gdy kolor masła nabierze delikatnie brązego koloru. Ostudzić.Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce rozgnieść banany, połączyć z jajkiem, cukrem i ostudzonym masłem. Dodać do reszty składników, zmiksować.kruszonka:Wymieszać mąkę, cukier, cynamon i masło, ugnieść palcami.Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, równomiernie napełnić ciastem. Na wierzch położyć kruszonkę, delikatnie docisnąć.Umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Piec ok. 20 minut.Smacznego!







