Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż dobry, prawdziwy, domowy
jogurt.Bez polepszaczy, zagęszczaczy i
cukrów. Przepis jest bardzo prosty. Do jego wykonania potrzebne nam będą jedynie 2 składniki: dowolne
mleko oraz kilka łyżek
naturalnego jogurtu z kulturami bakterii. Przygotowanie go zajmuje nam dosłownie kilka minut, a efekt jest wpaniały. Można pokusić się o ,,doprawienie"
jogurtów syropami owocowymi lub
kakaem.*Z powodzeniem, zachowując te same proporcje robiłam również
jogurty na bazie
mleka sojowego,
ryżowego oraz
migdałowego. W każdym wypadku zostałam mile zaskoczona smakiem oraz konsystencją...Gorąco polecam!Składniki:1 litr
mleka (u mnie 3,2%)150 g jo gurtu naturalnego+ wyparzony ówcześnie termos,słoiczki z nakrętkamiWykonanie:Do garnka wlać
mleko i nieprzerwanie mieszając ogrzać je mniej więcej do temperatury 40 stopni. Ja jako ,,termometru" używam własnego palca.Temperatura jest odpowiednia kiedy czuję, że
mleko jest ciepłe, lecz nie parzy.Zdjąć garnek z ognia, dodać
jogurt i dokładnie wymieszać. Przelać wszystko do termosu, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 godzin (w zależności czy lubimy
jogurty kwaśne, czy nie). Rano przelać gotowy
jogurt do słoiczków, schłodzić.Polecam podawać ze świeżymi
owocami oraz
płatkami owsianymi, jako pyszne i zdrowe śniadanie!Smacznego!