ßßß Cookit - przepis na Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic lepszego niż dobry, prawdziwy, domowy jogurt.
Bez polepszaczy, zagęszczaczy i cukrów. Przepis jest bardzo prosty. Do jego wykonania potrzebne nam będą jedynie 2 składniki: dowolne mleko oraz kilka łyżek naturalnego jogurtu z kulturami bakterii. Przygotowanie go zajmuje nam dosłownie kilka minut, a efekt jest wpaniały. Można pokusić się o ,,doprawienie" jogurtów syropami owocowymi lub kakaem.
*Z powodzeniem, zachowując te same proporcje robiłam również jogurty na bazie mleka sojowego, ryżowego oraz migdałowego. W każdym wypadku zostałam mile zaskoczona smakiem oraz konsystencją...
Gorąco polecam!
Składniki:
1 litr mleka (u mnie 3,2%)
150 g jo gurtu naturalnego
+ wyparzony ówcześnie termos,
słoiczki z nakrętkami
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko i nieprzerwanie mieszając ogrzać je mniej więcej do temperatury 40 stopni. Ja jako ,,termometru" używam własnego palca.
Temperatura jest odpowiednia kiedy czuję, że mleko jest ciepłe, lecz nie parzy.
Zdjąć garnek z ognia, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przelać wszystko do termosu, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 godzin (w zależności czy lubimy jogurty kwaśne, czy nie). Rano przelać gotowy jogurt do słoiczków, schłodzić.
Polecam podawać ze świeżymi owocami oraz płatkami owsianymi, jako pyszne i zdrowe śniadanie!
Smacznego!
Źródło:http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/05/domowy-jogurt-naturalny.html