Wykonanie
Tym razem zaprezentuję Wam koktajl z wykorzystaniem
suszonych owoców goji. Jeszcze do niedawna nie miałam kompletnie pojęcia, że istnieją takie
owoce jak
jagody goji. Ale, jak to powiadają, "człowiek uczy się przez całe życie" ;)

Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich spróbować, aż do czasu, gdy otrzymałam je od firmy BadaPak .Gdybym wcześniej usłyszała słowo "goja", zanim dowiedziałam się o istnieniu takich
owoców, to w głowie pojawiłyby mi się od razu dwa skojarzenia ;):* hiszpański malarz i grafik Francisco Jose de Goya, tworzący w okresie romantyzmu(autor m.in. obrazów pt."Kolos", "Rozstrzelanie powstańców madryckich").oraz:* polski zespół Goya (jeśli macie ochotę posłuchać, to przewińcie stronę do końca tego posta).Tymczasem
JAGODA GOJI(a właściwie kolcowój
chiński) jest krzewem popularnie uprawianym w Chinach i Tybecie, często wykorzystywanym w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jej
owoce są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, aminokwasów, antyoksydantów i składników mineralnych m.in. takich jak: cynk, wapń, selen, żelazo, potas, flawonoidy.

Długotrwałe stosowanie tych
owoców korzystnie wpływa na:- wzmocnienie odporności, stawów i kości (dobre przy leczeniu reumatyzmu),- poprawę wzroku, metabolizmu (nie tylko usprawnia trawienie, ale i wspomaga walkę z cholesterolem),- opóźnia procesy starzenia, wyszczupla i zapewnia długowieczność (hmm, pewnie dlatego jest jednym ze składników wielu kosmetyków np.
masła do ciała, które mam w domu;)).Po takim wprowadzeniu, podjadając sobie
suszone owoce goji, możecie przystąpić do przygotowywania koktajlu (tylko zostawcie do niego trochę
jagód!;)).Składniki na 2 duże porcje koktajlu:1
banan1
jabłko5
suszonych daktyli2 garście
suszonych owoców goji (od BadaPak)500 ml
maślankisok z 1/2
cytryny (jeśli lubicie kwaśne smaki, to możecie wycisnąć całą
cytrynę. Ciekawy smak uzyskuje się także z wykorzystaniem
pomarańczy)troszkę skórki startej z
cytryny lub
pomarańczy (świeżej lub suszonej)Przygotowanie:
Owoce umyć, obrać (chyba, że Wasz mikser radzi sobie doskonale ze skórką z
jabłka. Jeśli nie, to skórkę zjeść ze smakiem;) i pokroić na mniejsze kawałki (
banana nie trzeba, wystarczy go przełamać na pół).
Daktyle najlepiej pokroić na cząstki (mój malakser nie radził sobie zbyt dobrze z całymi
daktylami).Wszystko przełożyć do pojemnika, dodać
suszone owoce goji i skórkę startą z
cytrusów.Zmiksować, aż do uzyskania gęstej masy. Dodać
sok z cytryny i
maślankę, a
potem miksować przez krótką chwilę, by wszystko dokładnie się wymieszało. Na koniec przelać do pucharków/szklanek.Na wierzchu ułożyłam kilka
suszonych owoców oraz posypałam wiórkami
kokosa. Koktajl prezentował się bardzo ładnie (i ten kolor! taki blady
brzoskwiniowy). A w smaku - pyszny :) Nie dosładzałam go dodatkowo ani nie przyprawiałam. Najbardziej odpowiada mi właśnie taka naturalna wersja :)

Pijcie na zdrowie!Smacznego!A na koniec jeszcze muzyczna dedykacja dla Was,by się Wam miło piło koktajl z
owocami goji :)To jedna z moich ulubionych piosenek :)