ßßß Cookit - przepis na Krucho maślane paluszki z solą i kminkiem

Krucho maślane paluszki z solą i kminkiem

nazwa

Wykonanie

....serem, solą, makiem sezamem z czym sobie wymyślicie ;-) Przepis Dzieciak przyniósł z warsztatów w Kulinarnych Kreacjach.Paluszki są wyborne, bardzo maślane i bardzo kruche. Polecam nie zamieniać mąki krupczatki na żadną inną ( testowaliśmy z zwykła pszenna i nie jest to to samo). Paluszki proste w przygotowaniu, bez bałaganu, można je wycinać nożem albo rwać ciasto na nieregularne kawałeczki i dowolnie formować.
ciasto:
350 g mąki krupczatki
kostka zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
dodatkowo:
jedno roztrzepane jajko
mak, sezam kminek, starty ser, sól grubo ziarnista
Masło siekamy na kawałki, zagniatamy szybko z mąką żółtkami i solą. Z ciasta tworzymy kule i schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie albo rozwałkowujemy ciasto na dość gruby placek wycinamy paluszki, albo formujemy je odrywając ciasto po kawałeczku. Tak przygotowane układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi dodatkami,Pieczemy w tep. 200 st 12-14 minut.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2014/03/krucho-maslane-paluszki-z-sola-i.html