Wykonanie
....
serem,
solą,
makiem sezamem z czym sobie wymyślicie ;-) Przepis Dzieciak przyniósł z warsztatów w Kulinarnych Kreacjach.Paluszki są wyborne, bardzo maślane i bardzo kruche. Polecam nie zamieniać
mąki krupczatki na żadną inną ( testowaliśmy z zwykła pszenna i nie jest to to samo). Paluszki proste w przygotowaniu, bez bałaganu, można je wycinać nożem albo rwać ciasto na nieregularne kawałeczki i dowolnie formować.

ciasto:350 g
mąki krupczatkikostka zimnego
masła2
żółtkaszczypta
solidodatkowo:jedno roztrzepane
jajkomak,
sezam kminek,
starty ser,
sól grubo ziarnista
Masło siekamy na kawałki, zagniatamy szybko z
mąką żółtkami i
solą. Z ciasta tworzymy kule i schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie albo rozwałkowujemy ciasto na dość gruby placek wycinamy paluszki, albo formujemy je odrywając ciasto po kawałeczku. Tak przygotowane układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy wybranymi dodatkami,Pieczemy w tep. 200 st 12-14 minut.