Wykonanie
Pyszne kruche markizy, idealne do popołudniowej
kawy lub
herbaty. Możecie przygotować same
ciasteczka i zamknąć w puszcze, a jak przyjdzie wam ochota to przełożyć ulubionym kremem lub
konfiturą.Dla mnie to idealne połączenie
migdałów pomarańczy i
kremu czekoladowego.

200 g
masła120 g mielonych
migdałów120 g
mąki pszennejskórka i sok otarty z jednej
pomarańczy1 łyża kwaśnej
śmietanyZ podanych składników zagniatamy ciasto owijamy w folię i schładzamy w lodówce około godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na lekko obsypanej
mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty.
Ciasteczka pieczemy ok 10 minut w 180 st na papierze do pieczenia, Po wyjęciu z piekarnika są miękkie dlatego ostrożnie przekładamy je na kratkę do przestudzenia.
Krem czekoladowy1 tabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki nutelli2 łyżki
mlekaMleko podgrzewamy w rondelu do gorące dodajemy połamana na kwaki
czekoladę i nutellę, wszystko energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia się
czekolady ( można lekko podgrzewać) Kremem przekładamy wystudzone
ciasteczka.
