Wykonanie
Miały być muszle zapiekane z
ricotta i
szpinakiem, a w rezultacie wyszedł sernik ;-) bardzo smaczny na dodatek. Bardzo szybki w przygotowaniu, ale wymagający cierpliwości w pieczeniu. Oczekiwanie wynagrodzi nam orzeźwiający
cytrynowy smak przełamany
słodyczą czekolady, a do tego świeże pachnące
truskawki. Czego chcieć więcej ? Przepis podaję na tortownicę (18-20 cm).500 g
serka ricotty3
jajka3/4 szklanki
cukrujedna
cytrynka2 łyżki budyniu
śmietankowego (proszek)1 tabliczka
gorzkiej czekoladytruskawkiŻółtka miksujemy z
cukrem i
sokiem z cytryny na puszystą masę,
Ser mieszamy z
budyniem, dodajemy masę jajeczną.Wszystko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą
serową za pomocą łyżki lub na bardzo wolnych obrotach mikserka. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę
serową. Pieczemy 1,5 h w 150 st. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy tam sernik. Kiedy będzie zimny wyjmujemy z foremki, polewamy rozpuszczoną
czekoladą, na wierzch układamy
truskawki. Schładzamy ok 2 godz w lodówce. Smacznego.