Wykonanie
Ależ długa była przerwa...

Składniki (na ok. 10 średniej wielkości naleśników):1
jajko1/4 szklanki roztopionego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 opak.
cukru wanilinowegoszczypta
solimąka (na oko było chyba pół szklanki...)
mleko - w takiej ilości aby konsystencja naleśników była trochę gęstsza od tradycyjnychPrzygotowanie:Składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy roztopione i przestudzone
masło po czym wbijamy
jajko. Ponownie mieszamy. Stopniowo dolewamy
mleko i mieszamy starając się wyeliminować grudki. Taka kolejność wykonywania czynności pozwoli na lepsze kontrolowanie konsystencji ciasta. Na rozgrzanej patelni rozlewamy powoli placki nadając im łyżką bądź chochelką w miarę owalny kształt. Smażymy krótko z obu stron. Dodatki w zależności od
pory roku i upodobań mogą być przeróżne - naleśniki są uniwersalnie pyszne ze wszystkim :)