Wykonanie
Dziś coś bardzo smacznego i bardzo prostego – jako że zmęczona jestem po dniu wczorajszym. Wczoraj bowiem w ramach Restaurnat Day gotowaliśmy w krakowskiej restauracji Jadalnia (Al. J. Słowackiego 29)> Zabawa była świetna, klienci przeżyli… mam nadziejęA teraz zasłużony odpoczynek.
Ponad to widziałam dziś smieszny rysunek… i to jest „mój motyw przewodni” na dziś(zdjęcie użytkownika Medycyna Piękności)No to teraz przepis na pyszną surówkę :)))O tym co upiekłam na Restaurant Day będzie jutro, jak trochę ochłonę.Składnik na surówkę:
seler korzeniowy – 1/2 szt,
jabłka kwaśne – 2 szt,
śliwki suszone – 6 szt,
orzechy włoskie – 6 szt,
sok z cytryny – 1 łyżeczka,
śmietana 12% – 2 łyżki,
sól – mała szczypta,
cukier do smaku.Przygotowanie:
Selera i
jabłka oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach a następnie skropić
sokiem z cytryny. Odrobinę posolić dla złamania smaku.
Orzechy obłupać i drobno posiekać.
Suszone śliwki pokroić na kawałeczki. Wymieszać razem
orzechy,
śliwki,
selera z
jabłkiem i
śmietanę. Doprawić
cukrem do smaku i odstawić na 30 minut do lodówki. Pyszna surówka – zdecydowanie polecam!