Wykonanie
Wiórki kokosowe to niewątpliwie bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów. Niestety są wysokokaloryczne, ale kto by się tam tym przejmował – zwierają przecież dużo błonnika i podobno występujący w nich kwas laurynowy ma właściwości bakteriobójcze. Tak więc postanowiłam się skupić tylko na pozytywnych aspektach jedzenia
kokosu…
kokosa…?Tak się własnie zastanawiałam czego nie lubi „moja druga połowa”…
kokosu… kokosa?Sprawdziłam obie formy poprawne…. więc on nie lubi
kokosu a ja dodaję
kokosa, żeby nie mówił, iż robię tak specjalnie, jemu na złość

Składniki:
wiórki kokosowe – 1 szklanka,
mleko – 1 szklanka plus 30 ml do rozrobienia budyniu,
cukier – 4-5 łyżek,mus
dyniowy – ¾ szklanki,
masło – 75 gr,
budyń śmietankowy – 1 szt,
mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
gorzka czekolada – 200 g.Przygotowanie
Wiórki kokosowe zalać
mlekiem i wstawić do lodówki na 12 godzin, aby zmiękły. Następnie zagotować
mleko z wiórkami i posłodzić, dodać mus
dyniowy i gotować razem przez kilka minut – zmiksować korzystając z blendera.
Budyń oraz
mąkę kartoflaną rozmieszać w 30 ml
mleka i wlać do gotowanej masy. Dodać
masło i mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia
masła – tak aby od chwili zagotowania
budyń gotował się ok. 2 minut. Gotową masę rozlać do natłuszczonych
masłem foremek i odstawić do lodówki na 3 godziny.Podawać na dużym kleksie z rozpuszczonej,
gorzkiej czekolady – dekorować, np.
pomarańczami. Smacznego.