ßßß Cookit - przepis na Budyń kokosowo-dyniowy

Budyń kokosowo-dyniowy

nazwa

Wykonanie

Wiórki kokosowe to niewątpliwie bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów. Niestety są wysokokaloryczne, ale kto by się tam tym przejmował – zwierają przecież dużo błonnika i podobno występujący w nich kwas laurynowy ma właściwości bakteriobójcze. Tak więc postanowiłam się skupić tylko na pozytywnych aspektach jedzenia kokosukokosa…?
Tak się własnie zastanawiałam czego nie lubi „moja druga połowa”… kokosu… kokosa?
Sprawdziłam obie formy poprawne…. więc on nie lubi kokosu a ja dodaję kokosa, żeby nie mówił, iż robię tak specjalnie, jemu na złość
Składniki:
wiórki kokosowe – 1 szklanka,
mleko – 1 szklanka plus 30 ml do rozrobienia budyniu,
cukier – 4-5 łyżek,
mus dyniowy – ¾ szklanki,
masło – 75 gr,
budyń śmietankowy – 1 szt,
mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
gorzka czekolada – 200 g.
Przygotowanie
Wiórki kokosowe zalać mlekiem i wstawić do lodówki na 12 godzin, aby zmiękły. Następnie zagotować mleko z wiórkami i posłodzić, dodać mus dyniowy i gotować razem przez kilka minut – zmiksować korzystając z blendera. Budyń oraz mąkę kartoflaną rozmieszać w 30 ml mleka i wlać do gotowanej masy. Dodać masło i mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia masła – tak aby od chwili zagotowania budyń gotował się ok. 2 minut. Gotową masę rozlać do natłuszczonych masłem foremek i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Podawać na dużym kleksie z rozpuszczonej, gorzkiej czekolady – dekorować, np. pomarańczami. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/02/budyn-kokosowo-dyniowy