ßßß Cookit - przepis na Arbuzowy zawrót głowy czyli tort w wersji light!

Arbuzowy zawrót głowy czyli tort w wersji light!

nazwa

Wykonanie

Zamierzałam zrobić lekki torcik w sam raz na upalne dni… i tak powstał torcik arbuzowy. Niestety MWP poczuł się oszukany…tort bez ciasta, kto to widział?! Owszem dobre było – docenił zjadając 3 kawałki, ale i tak domagał się celem rekompenasty prawdziwego tortu. Podobno go oszukałam? Obiecałam torcik a podałam deser…o ja biedna niegodna…może jeszcze powinna się kajać? On oczywiście nia miałby nic przeciwko…i gotów mi nawet wybaczyć to potknięcie kulinarne, jeśli odkupię swe winny pieczoną golonką
„Znów się zepsułeś i wiem co zrobię zamienię Ciebie na lepszy model…” – dziwć się, że Kasia Klich tak śpiewała:) Ja na szczęście mam w domu jeszcze „jedne model” – synka – młodszy i z bardziej wysublimowanym smakiem…więc na razie ten stary model też sobie zatrzymam, może się poprawi:)
Dziewczynki za to były zachwycone – polecam to idealny torcik na lato.
Składniki:
arbuz- 1,5 kg (ale trzeba kupić całego arbuza ok. 3 kg),
galaretka truskowkowa – 1 szt,
jogurt truskawkowy – 350 ml,
żelatyna – 2 łyżeczki,
czekolada gorzka – 100 g,
płatki śniadaniowe, kulki – 1 garść.
Arbuza pokroić w krążki. Obrać ze skórki, formując koła. Wydłubać pestki. Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 0,5 litra wody a następnie schłodzić. Do zimniej galaretki wlać jogurt i wymieszać. Odstawić masę do lodówki, aby trochę stężała. Pierwszy krążek arbuza ułożyć na paterze – założyć obręcz (ja mam plastikową, taką aby masa z ciasta nie spływała bokami)i wylać połowę masy. Ułożyć drugi krążek i zalać go resztą masy – całość docisnąć delikatnie trzecim krążkiem i odstawić do lodówki na dwie godziny. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w rondelku z odrobiną wody – polać torcik roztopioną czekoladą i posypać czekoladowymi kulkami. Odstawić jeszcze na 20 minut do lodówki. Polecam…idealny torcik na upały, lekki i soczysty:)
Źródło:http://galantyna.pl/2013/08/arbuzowy-zawrot-glowy-czyli-tort-w-wersji-light