Wykonanie
Tym razem na śniadanie mieliśmy
grahamki ze
śliwką, wiem może się wydawać że
śliwka pasuje tylko do razowca ale ja uważam że to nasze połączenie też jest dość ciekawe. Taka
grahamka z
masłem i
miodem mmmm palce lizać :)

Produkty:500g
mąki pszennej;250ml letniej
wody;50ml
oliwy z oliwek;1 torebeczka
drożdży suchych;1 łyżeczka
soli;10 suszonych
śliwek.Rozpuszczamy
drożdże w 250ml letniej
wody. Do miski przesiewamy
mąkę pszenną przez sitko dodajemy
soli i
śliwek przekrojonych na ćwiartki. Wlewamy
oliwę z oliwek oraz rozpuszczone
drożdże do
mąki. Ugniatamy ciasto około 5 minut, podsypując
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Gdy ciasto nam wyrośnie, na blaszce z papierem do pieczenia kładziemy tym razem
bagietkę i wstawiamy do rozgrzan ego do 180°C pieka rnika na około 30 minut. OMNOMNOM ;)

