ßßß
Jak widać kolor wyszedł oryginalny, trochę ze srebrem mi się kojarzy lub z szarym betonem ;)Składniki:250 ml mleka;20 ml śmietanki;80 g cukru;1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;4 żółtka;100 g żelek lukrecjowych (ja użyłam Panda);1 listek żelatyny (wolę tą żelatynę w listkach niż w proszku).Przepis:Podgrzewaj (nie gotuj) w rondelku mleko, większą część śmietanki z żelkami lukrecji aż do ich całkowitego rozpuszczenia. W misce rozbijamy widelcem żółtka i trzepaczką do jajek łączymy je z resztą śmietanki. Ciepły płyn z garnka dolewamy do żółtek cały czas mieszając. Całość ponownie przekładamy do garnka, dodajemy cukier, żelatynę i mąkę, podgrzewamy, mieszając do wyraźnego zgęstnienia masy. Nie może się zagotować! Ostudzoną masę wkładamy na min 2h do zamrażarki.Po 30 minutach miksujemy masę i ponownie wkładamy do zamrażalnika. Powtarzamy aż do uzyskania gładkiej masy. Przed podaniem lody wyciągamy na 20 minut aby łatwiej było je ponakładać do miseczek.
SMACZNEGO