Wykonanie
Pamiętam takie czasy jak z moją siostrą byłyśmy małe i dostawałyśmy od rodziców żelki :) były
miśki i takie kwaśne wykręcające buźki ale pamiętam też te czarne, nikt ich nie chciał zjadać, za to ja je pochłaniałam z ochotą. Nie
powiem aby smak lukrecji był moim ulubionym ale na pewno jest on przeze mnie lubiany za swoją wyrazistość i oryginalność. Dzisiaj podaję przepis na
lody lukrecjowe z „udziałem” żelek;) dla tych którzy jednak bardzo lubią ten smak.

Jak widać kolor wyszedł oryginalny, trochę ze srebrem mi się kojarzy lub z szarym betonem ;)Składniki:250 ml
mleka;20 ml
śmietanki;80 g
cukru;1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej;4
żółtka;100 g żelek lukrecjowych (ja użyłam Panda);1 listek
żelatyny (wolę tą
żelatynę w listkach niż w proszku).Przepis:Podgrzewaj (nie gotuj) w rondelku
mleko, większą część
śmietanki z żelkami lukrecji aż do ich całkowitego rozpuszczenia. W misce rozbijamy widelcem
żółtka i trzepaczką do
jajek łączymy je z resztą
śmietanki. Ciepły płyn z garnka dolewamy do
żółtek cały czas mieszając. Całość ponownie przekładamy do garnka, dodajemy
cukier,
żelatynę i
mąkę, podgrzewamy, mieszając do wyraźnego zgęstnienia masy. Nie może się zagotować! Ostudzoną masę wkładamy na min 2h do zamrażarki.Po 30 minutach miksujemy masę i ponownie wkładamy do zamrażalnika. Powtarzamy aż do uzyskania gładkiej masy. Przed podaniem
lody wyciągamy na 20 minut aby łatwiej było je ponakładać do miseczek.

SMACZNEGO