Wykonanie
Od wczoraj jestem posiadaczką kombuchy.Jeszcze niewiem jak smakuje, Wstawiłam
słój i czekam .A tymczasem zagłębiam się w lekturze na temat właściwości leczniczych i działania kombuchy.
KOMBUCHA (kombucza) - właściwości
grzyba herbacianegoAutor: Monika Majewska ŹródłoKombucha (kombucza), inaczej
grzyb herbaciany (lub grzybek japoński), to kolonia bakterii i specjalnej kultury
drożdży, na bazie której przygotowuje się
napój z kombuchy. Jego właściwości lecznicze medycyna naturalna wykorzystuje już od ponad dwóch tysięcy lat, jednak do dzisiaj nie przeprowadzono żadnych badań naukowych potwierdzających wyjątkowe działanie
napoju. Odnotowano natomiast wiele działań niepożądanych. Jakie są więc prawdziwe właściwości kombuczy?Kombucha (kombucza), potocznie
grzyb herbaciany, grzybek japoński lub - błędnie - grzybek tybetański, to kolonia bakterii i specjalnej kultury
drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur
drożdży i bakterii. Jak wygląda kombucha? Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej
herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje
napój z kombuchy. Jego właściwości zdrowotne docenili już w starożytności. Nic
dziwnego - zawiera on liczne kwasy organiczne, m.in. kwas
octowy,
mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedź. W składzie
napoju z kombuchy można znaleźć również
alkohol, kofeinę,
cukier i inne substancje.
Napój z kombuchy - właściwości zdrowotne
Napój z kombuchy jest reklamowany jako eliksir życia, uniwersalny środek leczniczy, panaceum na niemalże wszystkie schorzenia. Jest polecany m.in. na odchudzanie, bezsenność, utratę pamięci, brak apetytu, nadciśnienie tętnicze, obniżenie cholesterolu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, zespół przewlekłego zmęczenia, wzmocnienie odporności, uregulowanie pracy układu pokarmowego, usprawnienie funkcji wątroby, nerek i pęcherza moczowego, oczyszczenie organizmu z toksyn, artretyzm, reumatyzm, a nawet na bardzo poważne choroby, takie jak cukrzyca, AIDS i nowotwory. Ile z tego prawdy?Niektóre z korzyści są następujące: ŹródłoZawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapi, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi
drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;Pobudza metabolizm;Wzmaga spalanie
tkanki tłuszczowej;Łagodzi zaparcia;Detoksykuje organizm;Oczyszcza krew;Reguluje ciśnienie
krwi;Reguluje poziom cholesterolu;Zapobiega miażdżycy;Zapobiega nowotworom;Łagodzi
bóle głowy i migreny;Pobudza komórki do regeneracji;Zmniejsza kamienie nerkowe;Pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego;Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz
raka;Poprawia wzrok;Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;Przyspiesza gojenie się owrzodzeń;Zmniejsza siwienie włosów;Zmniejsza pragnienie
alkoholu;Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz
raka;Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.Przepis na
napój z kombuchyProcedura przygotowania
napoju według receptury opisanej przez Güntera W. Franka zakłada:Niezbędne składniki:jedna zdrowa kultura Kombuchy (kombuczy) w postaci
grzyba;zaczyn z poprzedniej fermentacji w ilości 10% docelowej ilości płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;70-100 gram
cukru na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;2 łyżeczki
herbaty (czarnej lub zielonej) na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji.Ponadto potrzebne będą:naczynie do zagotowania
wody;naczynie szklane lub porcelanowe, w którym przeprowadzana będzie fermentacja;gumka;oddychające przykrycie (np. kawałek tkaniny lnianej lub bawełnianej przepuszczającej powietrze);sitko;lejek;butelki (najlepiej szklane).Przygotowanie:Zagotuj
wodę;Zaparz
herbatę;Posłodź zaparzoną
herbatę cukrem (70-100 g
cukru na litr
wody);Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;Dodaj zaczyn – gotowy
napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);Umieść w naczyniu kulturę
grzyba Kombuchy (kombuczy);Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z
napoju (stary
grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w
napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z
cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasunajstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);Otrzymany z fermentacji
napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) – SMACZNEGOźródła;http://kombuchakombucza.pl/http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kombucha-kombucza-wlasciwosci-grzyba-herbacianego_33708.html