ßßß Cookit - przepis na Kombucha - Grzybek herbaciany

Kombucha - Grzybek herbaciany

nazwa

Wykonanie

Od wczoraj jestem posiadaczką kombuchy.
Jeszcze niewiem jak smakuje, Wstawiłam słój i czekam .
A tymczasem zagłębiam się w lekturze na temat właściwości leczniczych i działania kombuchy.
KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego
Autor: Monika Majewska Źródło
Kombucha (kombucza), inaczej grzyb herbaciany (lub grzybek japoński), to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się napój z kombuchy. Jego właściwości lecznicze medycyna naturalna wykorzystuje już od ponad dwóch tysięcy lat, jednak do dzisiaj nie przeprowadzono żadnych badań naukowych potwierdzających wyjątkowe działanie napoju. Odnotowano natomiast wiele działań niepożądanych. Jakie są więc prawdziwe właściwości kombuczy?
Kombucha (kombucza), potocznie grzyb herbaciany, grzybek japoński lub - błędnie - grzybek tybetański, to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. Jak wygląda kombucha? Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy. Jego właściwości zdrowotne docenili już w starożytności. Nic dziwnego - zawiera on liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedź. W składzie napoju z kombuchy można znaleźć również alkohol, kofeinę, cukier i inne substancje.
Napój z kombuchy - właściwości zdrowotne
Napój z kombuchy jest reklamowany jako eliksir życia, uniwersalny środek leczniczy, panaceum na niemalże wszystkie schorzenia. Jest polecany m.in. na odchudzanie, bezsenność, utratę pamięci, brak apetytu, nadciśnienie tętnicze, obniżenie cholesterolu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, zespół przewlekłego zmęczenia, wzmocnienie odporności, uregulowanie pracy układu pokarmowego, usprawnienie funkcji wątroby, nerek i pęcherza moczowego, oczyszczenie organizmu z toksyn, artretyzm, reumatyzm, a nawet na bardzo poważne choroby, takie jak cukrzyca, AIDS i nowotwory. Ile z tego prawdy?
Niektóre z korzyści są następujące: Źródło
Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapi, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);
Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);
Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;
Pobudza metabolizm;
Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej;
Łagodzi zaparcia;
Detoksykuje organizm;
Oczyszcza krew;
Reguluje ciśnienie krwi;
Reguluje poziom cholesterolu;
Zapobiega miażdżycy;
Zapobiega nowotworom;
Łagodzi bóle głowy i migreny;
Pobudza komórki do regeneracji;
Zmniejsza kamienie nerkowe;
Pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego;
Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;
Poprawia wzrok;
Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;
Przyspiesza gojenie się owrzodzeń;
Zmniejsza siwienie włosów;
Zmniejsza pragnienie alkoholu;
Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.
Przepis na napój z kombuchy
Procedura przygotowania napoju według receptury opisanej przez Güntera W. Franka zakłada:
Niezbędne składniki:
jedna zdrowa kultura Kombuchy (kombuczy) w postaci grzyba;
zaczyn z poprzedniej fermentacji w ilości 10% docelowej ilości płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
70-100 gram cukru na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
2 łyżeczki herbaty (czarnej lub zielonej) na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji.
Ponadto potrzebne będą:
naczynie do zagotowania wody;
naczynie szklane lub porcelanowe, w którym przeprowadzana będzie fermentacja;
gumka;
oddychające przykrycie (np. kawałek tkaniny lnianej lub bawełnianej przepuszczającej powietrze);
sitko;
lejek;
butelki (najlepiej szklane).
Przygotowanie:
Zagotuj wodę;
Zaparz herbatę;
Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy (kombuczy);
Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) – SMACZNEGO
źródła;
http://kombuchakombucza.pl/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kombucha-kombucza-wlasciwosci-grzyba-herbacianego_33708.html
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/05/kombucha-grzybek-herbaciany.html