Wykonanie
mąka żytnia 550 g
maka pszenna 1 szkl
mąka gryczana 0,5 szkl2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru brązowego2 łyżki
oliwy400 ml zakwasu żytniego2 szkl
wody25 g
drożdżyZakwas przelać do naczynia, dodać szklankę
mąki żytniej, i szklankę
wody w której należy rozpuścić łyżeczkę
cukru i połowę
drożdży.Odstawić zaczyn na całą noc. Rano dodać resztę składników i stopniowo dodając
mąkę wyrabiać ciasto ok 20 min. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uformować na owalny bochenek i umieścić w wysmarowanym garnku rzymskim , można posypać
otrębami pszennymi.Po godzinnym wyrastaniu
chleb wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temp 250 st i od momentu pełnego nagrzania piec 15 min,
potem temperaturę zmniejszyć do 210 st i piec kolejne 15 min. Następnie odkryć i w razie potrzeby przyrumienić wierzch
chleba.