ßßß
1 gęś ok 4 kgsólpieprz
pieprz ziołowy staropolski2-3 jabłkagarść suszonych śliwekgarść pachnącego sianaGęś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok dobę.Przed pieczeniem włożyć do środka siano, Jabłka przekroić na cząstki, włożyć do gęsi razem ze śliwkami. Zaszyć gęś.Piekarnik nagrzać do 220 st , gęś przykryć plasterkami jabłek, wstawić na pół godziny. Po upływie 30 min zmniejszyć temperaturę o 20 st , zmienić plasterki jabłek, polać sosem, piec kolejne 30 min,następnie znów zmniejszyć temperaturę do 180 .. - a nawet 160 . Polewać sosem i piec ok 1 - 1 , 5 godz.czas pieczenia od 1 . 5 do 3 godzin.
Dodatkowo z gęsi otrzymamy ok 1 szkl smalcu który jest smaczny i zdrowy , nie wolno go wyrzucać.Właściwości smalcu gęsiego