Wykonanie

1
gęś ok 4 kg
sólpieprz
pieprz ziołowy staropolski2-3
jabłkagarść suszonych
śliwekgarść pachnącego siana
Gęś umyć, oczyścić, natrzeć
solą i
pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok dobę.Przed pieczeniem włożyć do środka siano,
Jabłka przekroić na cząstki, włożyć do gęsi razem ze
śliwkami. Zaszyć
gęś.Piekarnik nagrzać do 220 st ,
gęś przykryć plasterkami
jabłek, wstawić na pół godziny. Po upływie 30 min zmniejszyć temperaturę o 20 st , zmienić plasterki
jabłek, polać sosem, piec kolejne 30 min,następnie znów zmniejszyć temperaturę do 180 .. - a nawet 160 . Polewać sosem i piec ok 1 - 1 , 5 godz.czas pieczenia od 1 . 5 do 3 godzin.

Dodatkowo z gęsi otrzymamy ok 1 szkl
smalcu który jest smaczny i zdrowy , nie wolno go wyrzucać.Właściwości
smalcu gęsiego