ßßß
5-6 filetów śledzia solonego1 słoik marynowanych śliwek1 duża cebula3 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegoŚledzie wymoczyć w wodzie, obrać ze skórki zalać zalewą od marynowanych śliwek i odstawićna ok 12 godzin. Po tym czasie śledzie wyjąć, osączyć i pokroić w dzwonka. Cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtemNa dnie salaterki posypać trochę cebuli, rozłożyć warstwę śledzi, przykryć cebulką , posypać drobno pokrojonymi śliwkami, przykryć warstwy majonezem wymieszanym z jogurtem, znów ułożyć śledzie, na nich cebulkę wszystko przykryć majonezem i udekorować kawałeczkami śliwek i piórkami cebuli.
W każde święta podaję podobne śledzie i tym razem wersja wigilijna jest również warta pokazania