ßßß Cookit - przepis na Placki na zsiadłym mleku - Fajerkasy

Placki na zsiadłym mleku - Fajerkasy

nazwa

Wykonanie

1 kg maki
500 ml zsiadłego mleka
1 szkl śmietany 12%
4 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
3 jajka
Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść luźne ciasto.
Wałkować na grubość ok pół centymetra, i kroić na kawałki.
Smażyć na smalcu lub oleju na złoty kolor z obu stron pulchne placuszki.
Placuszki pochodzą ze wsi z tak dawnych czasów kiedy to ludzie palili w piecach i piekli je wprost na fajerkach i nazywały sie one "Fajerkasy" Niestety teraz fajerek juz nie ma. Ale smżone na patelni smakują równie pysznie. Choć nieco inaczej . .
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2012/02/placuszki-na-zsiadym-mleku-fajerkasy.html