Wykonanie
Proziaki, czyli placki mączne z dodatkiem
sody oczyszczonej ("proza" -
soda oczyszczona). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pie czone na blasze przy piecach kafl owych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne.I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne
mleko. Więc postanowiłam się pokosić o ich wykonanie, pamiętając jak bardzo mi smakowały. Oczywiście wyszły wspaniałe. Mniam. I to chyba początek mojej wariacji z nimi w roli głównej, bo mam na nie kilka ciekawych pomysłów :D.

Składniki:3 szklanki
mąki + ok. szklanki do podsypaniałyżeczka
sodyłyżka
cukrułyżeczka
soli200 ml
zsiadłego mlekaWykonanie:
Mąkę przesiać dodać
cukier,
sodę,
sól i wymieszać.Wlać
zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać
mąka.Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (
chlebki).Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już
pisałam na górze najlepiej taką do naleśników, i smażyć po 2 minutki z każdej strony. Przekładać na talerzyk.Smacznego :)Jak widać "chlebek
sodowy", można zjadać sam, na słodko z
dżemem , oraz jako chlebek pod kanapkę. Pasuję fantastycznie do wszystkiego :).*Informacje na temat placuszków zaciągnięte z Wikipedii :)*Ta łyżka
cukru niech was nie odstrasza, bo nie jest w ogóle wyczuwalna