ßßß Cookit - przepis na Karkówka ze śliwką z szynkowaru

Karkówka ze śliwką z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

27 grudnia 2011
1 kg karkówki
suszone śliwki
przyprawy do karkówki Prymat
Karkówkę umyć osuszyć i poodcinać niepotrzebne skrawki tak by miala ladny kształt. Przy użyciu długiego ostrego noża wyciąć wewntrz otwór, w który wcisnąć tyle sliwek suszonych ile tylko wejdzie, Karkówkę natrzeć przyprawą, włożyć do woreczka i wcisnąć do szynkowaru. Wstawić do lodówki na 12 godzin. W wysokim garnku przygptować wodę tyle by góra szynkowaru nie byla zanurzona. Wstawić szynkowar i nastawić na ogień. Temperatura parzenia nie moze przekroczyć 95 st. Ustawić ogień tak by od dna odrywaly sie pojedyncze bąbelki powietrza i tak utrzymać półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody. Kiedy wystygnie wstawć do lodówki. Po dokladnym schłoedzeniu wyjąć ostrożnie i zdjąć woreczek. Kroić na plastry.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/12/karkowka-ze-sliwka-z-szynkowaru.html