Wykonanie
27 grudnia 2011


1 kg
karkówkisuszone śliwkiprzyprawy do
karkówki Prymat
Karkówkę umyć osuszyć i poodcinać niepotrzebne skrawki tak by miala ladny kształt. Przy użyciu długiego
ostrego noża wyciąć wewntrz otwór, w który wcisnąć tyle
sliwek suszonych ile tylko wejdzie,
Karkówkę natrzeć
przyprawą, włożyć do woreczka i wcisnąć do
szynkowaru. Wstawić do lodówki na 12 godzin. W wysokim garnku przygptować
wodę tyle by góra
szynkowaru nie byla zanurzona. Wstawić
szynkowar i nastawić na ogień. Temperatura parzenia nie
moze przekroczyć 95 st. Ustawić ogień tak by od dna odrywaly sie pojedyncze bąbelki powietrza i tak utrzymać półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć
szynkowar i wstawić do zimnej
wody. Kiedy wystygnie wstawć do lodówki. Po dokladnym schłoedzeniu wyjąć ostrożnie i zdjąć woreczek. Kroić na plastry.