ßßß
 
            
        
 Niestety po cieście ani śladu , a słodkiego wciąż się chce. Zrobiłam więc baaardzo duże muffinki o dość oryginalnym smaku i wyglądzie. Piekłam je w foremkach silikonowych co bardzo ułatwiło mi życie gdy trzeba było ciastka wyciągnąć. Lubie tego typu formy, nie trzeba ich smarować tłuszczem, można je myć w zmywarce i,,,,,zajmują mało miejsca..Ciasta tego typu są też nieziemsko proste do zrobienia i nie wymagają używania miksera. Sekret muffinek bowiem to grudkowata konsystencja ciasta , które bardzo krótko się miesza .1 jajko L250 gram mąki1\2 szklanki cukruszczypta soli1 szklanka jogurtu truskawkowego5 gram roztopionego masła1\2 łyżeczki proszku do pieczeniagarść malinJajo,cukier i sól krótko ubijamy rózgą. Dodajemy jogurt,mąkę z proszkiem i roztopione masło. Po wymieszaniu od razu nakładamy ciasto do foremek wciskając do każdej po kilka malin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 35 minut.MOJE RADYmożna użyć jogurtu o dowolnym smaku,ważne by był dość gęstyoczywiście dobór owoców to tez kwestia gustuważne by ciasta nie mieszać długo , ot tylko do połączenia składnikówzamiast masła można dodać olej w ilości 3 łyżekużywając owoców mrożonych nigdy ich nie rozmrażajcie , do ciasta dodajemy owoce zamrożonecukier biały proponuję zastąpić cukrem brązowym
Niestety po cieście ani śladu , a słodkiego wciąż się chce. Zrobiłam więc baaardzo duże muffinki o dość oryginalnym smaku i wyglądzie. Piekłam je w foremkach silikonowych co bardzo ułatwiło mi życie gdy trzeba było ciastka wyciągnąć. Lubie tego typu formy, nie trzeba ich smarować tłuszczem, można je myć w zmywarce i,,,,,zajmują mało miejsca..Ciasta tego typu są też nieziemsko proste do zrobienia i nie wymagają używania miksera. Sekret muffinek bowiem to grudkowata konsystencja ciasta , które bardzo krótko się miesza .1 jajko L250 gram mąki1\2 szklanki cukruszczypta soli1 szklanka jogurtu truskawkowego5 gram roztopionego masła1\2 łyżeczki proszku do pieczeniagarść malinJajo,cukier i sól krótko ubijamy rózgą. Dodajemy jogurt,mąkę z proszkiem i roztopione masło. Po wymieszaniu od razu nakładamy ciasto do foremek wciskając do każdej po kilka malin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 35 minut.MOJE RADYmożna użyć jogurtu o dowolnym smaku,ważne by był dość gęstyoczywiście dobór owoców to tez kwestia gustuważne by ciasta nie mieszać długo , ot tylko do połączenia składnikówzamiast masła można dodać olej w ilości 3 łyżekużywając owoców mrożonych nigdy ich nie rozmrażajcie , do ciasta dodajemy owoce zamrożonecukier biały proponuję zastąpić cukrem brązowym