Wykonanie


Niestety po cieście ani śladu , a słodkiego wciąż się chce. Zrobiłam więc baaardzo duże muffinki o dość oryginalnym smaku i wyglądzie. Piekłam je w foremkach silikonowych co bardzo ułatwiło mi życie gdy trzeba było
ciastka wyciągnąć. Lubie tego typu formy, nie trzeba ich smarować tłuszczem, można je myć w zmywarce i,,,,,zajmują mało miejsca..Ciasta tego typu są też nieziemsko proste do zrobienia i nie wymagają używania miksera. Sekret muffinek bowiem to grudkowata konsystencja ciasta , które bardzo krótko się
miesza .1
jajko L250 gram
mąki1\2 szklanki
cukruszczypta
soli1 szklanka
jogurtu truskawkowego5 gram roztopionego
masła1\2 łyżeczki
proszku do pieczeniagarść
malinJajo,
cukier i
sól krótko ubijamy rózgą. Dodajemy
jogurt,
mąkę z proszkiem i roztopione
masło. Po wymieszaniu od razu nakładamy ciasto do foremek wciskając do każdej po kilka
malin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 35 minut.MOJE RADYmożna użyć
jogurtu o dowolnym smaku,ważne by był dość gęstyoczywiście dobór
owoców to tez kwestia gustuważne by ciasta nie mieszać długo , ot tylko do połączenia składnikówzamiast
masła można dodać
olej w ilości 3 łyżekużywając
owoców mrożonych nigdy ich nie rozmrażajcie , do ciasta dodajemy
owoce zamrożone
cukier biały proponuję zastąpić
cukrem brązowym