Wykonanie
Ostatnio miałyśmy wielką ochotę na wypiek domowego
chleba. W rodzinnych książkach kucharskich znalazłyśmy ten archiwalny przepis na pyszny
chleb pełen zdrowych ziaren. Przygotowanie go jest dość czasochłonne, ale jego smak z pewnością zrekompensuje nam wszystko. Taki
chleb zdecydowanie może nam zastąpić sklepowe, zwykle, pszenne bochenki i nadać naszemu życiu nowy smak :) Zapraszamy do spróbowania!Składniki na rozczyn:10 g
drożdży świeżych1/2 szkl. ciepłej
wody2 łyżki
mąkiSkładniki na dwa bochenki (na keksówki o długości 27 cm i wysokości 10 cm):1 kg
mąki pszennej1 szkl
mąki żytniej typ 7203 łyżeczki
soli25 g
drożdży świeżych3/4 szkl.
płatków owsianych1/2 szkl.
słonecznika łuskanego1/2 szkl. pestek dyni1/2 szkl.
siemienia lnianego4 szkl.
wody mineralnejSkładniki na rozczyn połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia na ok.2 godziny. Do rozczynu dodać
mąkę żytnią i 1 szklankę letniej
wody - wymieszać i pozostawić na kilka godzin (najlepiej jest zostawić na całą noc). Rano dodać 1 kg
mąki pszennej, 3 łyżeczki
soli, 2,5 szkl. letniej
wody,
drożdże rozpuszczone w 1/2 szkl.
wody,
płatki owsiane,
słonecznika i resztę ziaren. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Wysmarować
olejem foremki, posypać
otrębami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny - aż ciasto wyrośnie do brzegów foremek. Piec w temperaturze 200ºC przez ok.1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika przykryć mokrą ściereczką.Smacznego :)