ßßß Cookit - przepis na Muffiny z dżemem truskawkowym, masłem orzechowym oraz wiórkami kokosowymi

Muffiny z dżemem truskawkowym, masłem orzechowym oraz wiórkami kokosowymi

nazwa

Wykonanie

Jedzenie ma być przyjemnością. Tak właśnie traktuje je przez całe życie. Nie lubię diet i odmawiania sobie słodkości.
Dzisiejsze muffiny są wyjątkowe i to nie dlatego, że jest to pierwszy przepis na tym blogu, lecz dlatego, że znalezienie idealnego ciasta na muffiny jest po prostu bardzo trudne. Mamy ogromny boom na muffiny i przepisów jest bardzo wiele, a część jest okropna.
Ja proponuje Wam to ciasto, ponieważ muffinki są odpowiednio słodkie, wilgotne i maślane, a przy tym nie są tak bardzo napompowane proszkiem do pieczenia jak w większości przepisów.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
2 jajka
10 płaskich łyżek cukru pudru (130 gramów)
100 g masła
3/4 szklanki zimnego mleka (ok. 200 ml)
szklanka mąki (250 gramów)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
12 płaskich łyżeczek masła orzechowego
12 płaskich łyżeczek dżemu truskawkowego
Jajka utrzeć z cukrem pudrem.
Rozpuścić masło, a potem wlać mleko.
Dodać masło z mlekiem do jajek z cukrem.
Przesiać i domieszać mąkę.
Wymieszać masę tak by zostały niewielkie grudki.
Dodać przesiany proszek do pieczenia i krótko wymieszać.
Nakładać do wyłożonej papilotkami (lub posmarowanej masłem) formy po 2 łyżeczki masy, łyżeczce masła orzechowego, łyżeczce dżemu truskawkowego, a potem znowu po 2-2,5 łyżeczki masy.
Włożyć formę do nagrzanego na 180 st C. i piec 20-30 minut.
Jak widzicie po zdjęciach, nie są to klasyczne muffiny i nie nakłada się masy jedynie do 3/4 papilotki, więc się tego nie bójcie
Smacznego!
Źródło:http://panna-kulka-w-kuchni.blogspot.com/2014/11/muffiny-z-dzemem-truskawkowym-masem.html